Handelingen

Venlo, Wolweversstraat 2 - St. Nicolaaskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 2 mei 2019 om 10:38 (is Rijksmonument)
Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaas
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Venlo
Plaats: Venlo
Adres: Wolweversstraat 2
Postcode: 5914PG
Inventarisatienummer: 13655
Jaar ingebruikname: 1961
Architect: Grinten, G.J. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 532221

Geschiedenis

Nieuwe parochiekerk voor noordelijke wijk in Venlo: Genooi. Gewijd aan St. Nicolaas, nadat de St. Nicolaaskerk in het centrum van Venlo in 1944 was verwoest. Rechthoekige zaalkerk met semi-vrijstaande ronde doopkapel in functionalistische vormen. Hoofdwerk in het kerkelijke oeuvre van G.J. van der Grinten, geheel opgetrokken volgens de vernieuwende liturgische inzichten van de jaren 1960 bij het Tweede Vaticaans Concilie. Naast de kerk staat een metalen klokkenstoel met drie luidklokken.

In 2013 is deze kerk voorgedragen als Rijksmonument, en in 2016 als Rijksmonument aangewezen.

Sinds 2018 wordt de kerk bedreigd met sluiting (zie ook hieronder).

Omschrijving Rijksdienst

Sint Nicolaaskerk met doopkapel, klokkenstoel, pastorie en tuinaanleg.

Recente geschiedenis. Bron: rkvenlo.nl

Parochie: H. Nicolaas

Kerkdienst

Iedere zondagmorgen om 11.00 uur is er een kerkdienst in de H. Nicolaaskerk

October 2018: De levensvatbaarheid van de kerk en de parochie loopt op een einde. Het parochiebestuur heeft inmiddels een verzoek ingediend om de kerk aan de erediensten te onttrekken. Dit zal waarschijnlijk begin 2019 het geval zijn. Het Federatiebestuur VenloStad is, samen met het Bisdom Roermond op zoek naar een nieuwe bestemming voor deze kerk. De nog actief bij de kerk betrokken parochianen zullen begeleid worden naar de Michael kerk en daar goed in de geloofsgemeenschap worden opgenomen.

Op 27 mei 2016 besliste de Raad van State negatief op een bezwaarschrift van de Nicolaas Parochie en de Parochie Federatie VenloStad. Bij besluit van 27 Januari 2016 besloot namelijk het Ministerie van O&W ( op advies van de gemeente Venlo en de Raad van Cultuur) de Nicolaaskerk met doopkapel, klokkenstoel en pastorie met tuinaanleg tot monument te verklaren. Alleen de tuinaanleg is nu buiten de aanwijzing gevallen.

Het verklaren van een gebouw tot monument beperkt de toekomst van een gebouw in haar doelstellingen en functionaliteit. Dat geldt zeker voor een kerkgebouw.

Externe links

Afbeeldingen