Handelingen

Vessem, Servatiusstraat 8 - Lambertus

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 8 dec 2018 om 20:32 (diverse kleine correcties)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lambertus
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eersel
Plaats: Vessem
Adres: Servatiusstraat 8
Postcode: 5512AJ
Inventarisatienummer: 08492
Jaar ingebruikname: 1882
Architect: Bekkers, H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 37240 (kerk); 37241 (toren); 520268 (calvarieberg op kerkhof)


Geschiedenis

Kleine neogotische kerk met historische, 15e eeuwse toren.

De huidige Sint Lambertuskerk is in 1882 gebouwd aan de 15de eeuwse toren van de vorige kerk.

In deze kerk (1882, H. Bekkers) zijn voorjaar 2008 onder de witkalk muurschilderingen ontdekt. Ze blijken gemaakt te zijn door Jos Lommen, een leerling van bouwmeester Pierre Cuypers. Aanvankelijk is één zijbeuk gerestaureerd. Maar toen was het geld op. December 2008 deelde de provincie Noord-Brabant extra restauratiegelden uit. En daarin deelde Vessem ook mee zodat nu alles gerestaureerd kan worden.

Restaurateur Bert Strik heeft al een aantal muurschilderingen bloot gelegd. Binnen niet al te lange tijd zal de kerk er weer zo uitzien als bedoeld in 1890.

Voorjaar 2009 is begonnen met de restauratie van het interieur van de RK kerk van de H. Lambertus. De nadruk viel vooral op de restauratie van de neogotische wand- en gewelfschilderingen van Jos Lommen. Ook het orgel uit 1868 is gerestaureerd. Woensdag 28 april 2010 werd de kerk officieel heropend.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk (inschrijving in Register 1976)

St. Lambertus, 1882-1883, H. Bekkers. Op de grondslagen van de laat-gotische parochiekerk opgetrokken neogotische basiliek zonder transept. 15de eeuwse toren. Tot de inventaris behoren twee kroontjes (ca. 1800). Tweeklaviers mechanisch orgel met aangehangen pedaal, gemaakt door F. Loret in 1868. Restauraties door de firma Verschueren (Heythuysen) in 1968 en in 2009-2010.

Toren (inschrijving in Register 1968)

Toren van de R.K. Kerk van St. Lambertus. De kerk is in 1881 door H. Bekkers op de oude grondslagen vernieuwd, doch de 15de eeuwse toren is behouden gebleven: een bakstenen bouwwerk met overhoekse steunberen aan de westzijde, rechte aan de oostzijde, en bestaande uit drie geledingen en een van vier tot achtkant ingesnoerde spits. In de geledingen spaarvelden met spitsbogen bovenin de galmgaten en onder de daklijst een rondboogfries. Twee klokken, gegoten door Jean Petit in 1716 en 1726.

Calvarieberg (inschrijving in Register 2001)

De CALVARIEBERG MET BEELDENGROEP is in 1887 geplaatst op het kerkhof, behorende tot de van rijkswege beschermde Sint Lambertuskerk. De groep is geplaatst als afsluiting van het hoofdpad van het kerkhof, tegenover de toren van de kerk.

Omschrijving

Op een met klimop begroeide kunstmatige heuvel staat de beeldengroep, bestaande uit de gekruisigde Christus, Johannes en Maria. De beelden zijn uitgevoerd in wit geschilderd terracotta. Het kruis bestaat uit beton en heeft klaverbladvormige uiteinden. De heuvel bevat een met baksteen ommetselde grot met een smeedijzeren hek voor de ingang. Aan weerskanten bevindt zich een wit beeld van een beschermengel. Achter de Calvarieberg staan enkele Italiaanse populieren.

Waardering

De Calvarieberg is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de calvariegroep. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de kerkelijke kunstindustrie in de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het kerkelijk erf dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

MIP omschrijving (MIP nummer: KL115-000655)

  • Naam monument: Sint Lambertus
  • Bouwstijl: Gotiek
  • Bouwperiode: 1882 tot: 1883
  • Gevels en materialen: Baksteen. Toren met drie geledingen (XVe eeuw).
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen, traceringen met driepassen.
  • Dak en bedekking: Zadel- en lessenaarsdaken, leien in maasdekking.
  • Bijgebouwen: Begraafplaats met calvarieberg, waarin een grot, waakbeelden.
  • Bijzonderheden: Driebeukige basiliek, lager koor, kapellen opzij.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 april 2008.

De muurschilderingen in de rooms-katholieke Sint-Lambertuskerk van Vessem zijn gedeeltelijk blootgelegd en gerestaureerd. De muurschilderingen zijn in 1890 gemaakt door de Limburger Joseph Lommen. Volgens het kerkbestuur zijn de muurschilderingen een „culturele verrijking voor de kerk.”

Volgens restaurateur Bert Strik is het opvallende aan de schilderingen in Vessem hun eenvoud. „Er straalt een zekere rust van uit. Maar het mooiste zit nog achter een laag in het binnenschip. Ik hoop dan ook dat we binnenkort verder met de opdracht kunnen.”

Externe links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur