Vijfhuizen, Vijfhuizerweg 969 - Verbondskerk

Naam kerk: Verbondskerk
Plaats: Vijfhuizen
Adres: Vijfhuizerweg 969
Postcode: 2141CP
Architect: Lantink, G.J.W.

Geschiedenis

Gebouwd als nieuwe Ned. Hervormde Kerk, ter vervanging van een eerder kerkgebouw met de naam Eben Haëzer. In diverse opzichten interessante moderne kerk, met name wegens een aantal ramen. In 1999 kerk van de Samen Op Weg (SOW) Gemeente, later PKN, met de Gereformeerde Kerk, die haar kerkgebouw toen afstootte. In het kader van dit samengaan heet dit kerkgebouw sindsdien "Verbondskerk".

Orgel

Het orgel is in 1962 gebouwd door de firma Fonteijn & Gaal (Amsterdam) voor de geref. kerk te Vijfhuizen. In 1981 restaureert de firma Kaat & Tijhuis (Kampen) het. In 1999 plaatsen zij het over naar de Verbondskerk. Het instrument wordt dan uitgebreid met een Trompet 8'. De beide 2-voets registers wisselen van plaats. Het pijpwerk wordt bovendien opnieuw geïntoneerd.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Gamba 8' - Octaaf 4' - Prestant 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8' (1999).
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Speelfluit 4' - Nachthoorn 2' - Quint 1⅓' - Sesquialter 2 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' (unit) - Trompet 8' (transm.).
  • Koppelingen: P + I / P + Super I / P + II / P + Super II / I + II.