Handelingen

Vries, Brink 3 - Bonifatiuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bonifatiuskerk
Genootschap: PKN - Protestantse gemeente Vries
Provincie: Drenthe
Gemeente: Tynaarlo
Plaats: Vries
Adres: Brink 3
Postcode: 9481BE
Sonneveld-index: 14225
Jaar ingebruikname: 1150
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38146

Geschiedenis

Mooie historische dorpskerk met toren, tot de Reformatie gewijd aan de H. Bonifatius. Romaanse toren en schip en verhoogd gotisch koor. Ook in Vries was sprake van een Samen op Wegproces. Als gevolg van de vorming van de Protestantse Gemeente is de Gereformeerde Ontmoetingskerk gesloten en afgebroken, om plaats te maken voor twintig luxe appartementen. Zondag 2 september 2007 is er de laatste kerkdienst gehouden. De monumentale 12de eeuwse Ned. Hervormde Dorpskerk (ook Bonifatiuskerk genoemd) is nu de Protestantse kerk van Vries. (55-06/58-07/59-08)

Tevens kliederkerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde kerk. Eénbeukige kerk met romaanse schip van tufsteen en verhoogd, laatgotisch bakstenen koor. Inventaris: 13de eeuwse zandstenen doopvont, in bruikleen van het Prov. Museum van Drenthe te Assen, preekstoel 1661 met hemel, twee banken 1657, één eiken Lod. XV-bank (1762), eiken avondmaalstafel (17-2). Eenklaviers orgel, in 1885 gemaakt door de Gebr. van Oeckelen.

Toren

Toren der Ned. Herv. Kerk. 12de eeuwse romaanse toren. Klokkenstoel met klok van W. Schonenborch, 1517, diam. 127 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17e eeuw?, later voorzien van elektrische opwinding.

Pastorie

In het beschermd dorpsgezicht gelegen Nederlands Hervormde PASTORIE gebouwd in 1923 in een historiserende stijl, uitgevoerd door aannemer-timmerman R. Smeenge uit Tynaarloo. In 1964 is in opdracht van de Nederlands Hervormde kerk aan achterzijde een overigens buiten de bescherming vallend verenigingsgebouw bijgeplaatst.

Omschrijving

Verdiepingloos en deels onderkelderd woonhuis gebaseerd op een rechthoekig bijna vierkante plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een afgeknot, inzwenkend schilddak belegd met een geglazuurde Tuile du Nord; vier schoorstenen met kappen; brede daklijst met geprofileerde goot op klossen. Voorkant met een opgemetselde dakkapel met loggia en borstwering, fronton met oeil de boeuf; openslaande deuren met zijlichten met roedeverdeling waarnaast ramen met een vast kalf. De dakkapellen aan de zijkanten hebben een vergelijkbare opbouw, evenwel zonder loggia. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met in het midden een paneeldeur met zijlichten, luifel aan trekstangen; bovenlicht. Aan weerszijden aangebrachte erkers gedekt door een met geprofileerde gootlijsten uitgevoerd plat. Vensterbanken van rond gezette, geglazuurde baksteen. De bakstenen gevelopbouw heeft hoekpilasters met taps toelopende basis en ionische voluten. De noordzijde heeft in het midden een ovaal-vormig raam met roedeverdeling waarschijnlijk op de plaats van een opkamer.

Waardering

Pastorie van cultuurhistorisch belang mede in relatie tot de (beschermde) Nederlands Hervormde, van architectuurhistorische betekenis vanwege de vormgeving en van stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de Brink en het beschermd dorpsgezicht.

Orgel

In 1888 bouwde de firma Van Oeckelen een orgeltje voor de Hervormde Kerk in Vries. Het is in originele staat bewaard gebleven. De inscriptie van de Cornet is onjuist: het register heeft slechts drie koren, en niet vijf. In 2006/2007 is het orgel gerestaureerd door Mense Ruiter. Deze restauratie kon op 4 september 2007 worden afgesloten met een feestelijk inhuldigingsprogramma.

In de media

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 19 April 1887.

Te Fries (Dr.) is den 17n dezer het nieuwe orgel in de Herv. Kerk feestelijk ingewijd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur