Waalre, Markt 23 - Willibrordus

Naam kerk: Willibrordus met begraafplaats Oude H Willibrordus
Architect: Kooken, L.J.P.
Huidige bestemming: kerk met begraafplaats & Pastorie

Grote interbellumkerk met toren in neoromaanse vormen.

• 2017 Bedreigd met sluiting maar blijft ot nader order open.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. KERK St. Willibrordus uit 1925 met kenmerken van de neoromaanse bouwstijl, ontworpen door architect L.J.P. Kooken uit Eindhoven. De kerk staat op de hoek met de Hoogstraat. De voor- of zuidgevel staat aan de Markt. De bijzondere pastorie, gebouwd in 1934, ligt oostelijk van de kerk.

Omschrijving

Het gebouw is een driebeukige, basilicale kruiskerk met klokketoren tegen de zuidkant van het westertrancept. De kerk zelf met de kruisvormige plattegrond ligt onder zadeldaken tussen topgevels. De open voorhal van de kerk en de zijbeuken liggen onder lessenaarsdaken. Boven de absis, die bestaat uit een halve cirkel met een omloop rond het altaar, ligt een kegelvormig dak. De toren heeft een hoogopgaand vierkant torendak. De daken zelf zijn belegd met natuurstenen leien. De kerk is in- en uitwendig, opgetrokken in schoonmetselwerk. Het muurwerk bestaat uit machinale baksteen, gemetseld in kruisverband met toepassing van siermetselwerk en natuursteen afzaten en aanzetstenen. De muuropeningen bestaan in hoofdzaak uit rond- en paraboolbogen. In de kopgevel boven de ingangspartij van de kerk het beeld van de H. Jozef. De toren bevat een torenuurwerk en luidklok. De kerk heeft een gemetseld gewelf. In de absis figuratieve glas-in-lood vensters. Oorspronkelijk bevond zich in de absis schilderwerk, nu is ze gepleisterd.

Rond de tuin van de kerk een smeedijzeren hekwerk staande op een gemetselde ezelsrug.

Waardering

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden van Nederland en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de volkskerk in het Interbellum. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Kooken. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van en complex dat gaaf bewaard is gebleven.

Pastorie

Inleiding

R.K. Pastorie in traditionalistische stijl uit 1934 behorende bij de St. Willibrorduskerk. De pastorie is ontworpen door architect C. de Bever uit Eindhoven. De kerk grenst aan de westkant van de pastorie.

Omschrijving

De pastorie bestaat gedeeltelijk uit een en twee bouwlagen onder zadeldaken gedekt met gotische pannen De opgaande muren bestaan uit machinale baksteen, gemetseld in versprongen halfsteensverband voorzien van natuursteen aanzetstenen en vlechtwerk in de topgevels.Het hoge dak heeft twee hoekschoorstenen. In beide daken een zogenoemde Vlaamse gevel (dakkapel). De muuropeningen bevatten stalen ramen met kleine roedenverdeling. De tuin van de pastorie heeft aan de straatkant een smeedijzeren hekwerk tussen gemetselde pilasters staande op een gemetselde ezelsrug.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden van Nederland en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect De Bever. Het gebouw heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex dat gaaf bewaard is gebleven.

Uit; Eindhoven Dagblad van 17 januari 2014

De Willibrordusparochie uit Waalre neemt het rijksmonumentale Oude Willibrorduskerkje voor een symbolisch bedrag over van de gemeente.

In de toekomst moeten hier de kerkdiensten gaan plaatsvinden. Voorlopig blijft de nabijgelegen grote kerk aan de Markt nog in gebruik, maar door teruglopend kerkbezoek zal dit gebouw uiteindelijk door de parochie worden verkocht. (Volledig bericht[1])