Handelingen

Waarde, Meezeweg 2a - Adullamkerk

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2024 om 18:16 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Adullamkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Zeeland
Gemeente: Reimerswaal
Plaats: Waarde
Adres: Meezeweg 2a
Postcode: 4414RN
Inventarisatienummer: 16145
Jaar ingebruikname: 2010
Architect: Putter, L. de (Architecten Alliantie, Goes)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Beeldbepalende "refodome" met toren.

Woensdag 8 september 2010 is de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente, de Adullamkerk, officieel in gebruik genomen. De oude kerk Waarde, Havenstraat 3 - Gereformeerde Gemeente (1925 - 2010) gebouwd in 1925 en uitgebreid in 1954 en 1988, werd veel te klein voor de groeiende gemeente. Er is nu een ruime kerkzaal met ruimte voor 650 kerkgangers. In die kerkzaal is het orgel uit de oude kerk aanwezig. Naast de kerkzaal zijn er diverse nevenruimten. Het ontwerp voor deze nieuwe kerk is gemaakt door L. de Putter van de Architecten Alliantie te Goes. De eerste paal is geslagen op 4 april 2009.

Kerkorgel

Informatie over het kerkorgel kan gevonden op de website van de gemeente: Klik hier

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 31 augustus 2010.

De nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Waarde (Zeeland) is klaar. Op 8 september wordt het nieuwe gebouw officieel in gebruik genomen. Voorganger in deze dienst is ds. M. Golverdingen, predikant van de gemeente. De nieuwe Adullamkerk is gelegen aan de Meezeweg, net buiten het dorp, en telt 650 zitplaatsen. Zo nodig kan dit aantal nog met 100 worden uitgebreid. Ook kan er eventueel nog een galerij worden gerealiseerd. Naast de kerkzaal en de consistoriekamer heeft het kerkgebouw op de begane grond drie grote zalen, die in kleine zalen opgedeeld kunnen worden, en een ruime hal, die tevens als ontmoetingsruimte kan worden gebruikt. Op de bovenverdieping zijn twee grote zalen gesitueerd. Het orgel in de kerkzaal is afkomstig uit het oude kerkgebouw. Orgelmakerij Boogaard in Rijssen heeft het instrument gerenoveerd en aangepast aan de nieuwe situatie.

Bij het kerkgebouw zijn zo’n honderd parkeerplaatsen aangelegd en is een ruime fietsenberging geplaatst. Tevens is er een verbinding met de naastgelegen begraafplaats gemaakt en is ruimte voor de bouw van een pastorie. De gereformeerde gemeente in Waarde is de laatste decennia fors gegroeid. Bedroeg het aantal leden en doopleden in 1990 nog 365, momenteel bedraagt dat aantal 719.

Verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe kerkgebouw is L. de Putter van de Architecten Alliantie te Goes. Hoofdaannemer van de bouw was Aannemingsbedrijf Fraanje uit Lewedorp. De bouwkosten bedroegen ruim 3 miljoen euro. Dankzij veel zelfwerkzaamheid van de leden kon er fors op de bouwkosten worden bespaard.

Voor het oude kerkgebouw, aan de Havenstraat, is nog geen bestemming gevonden. Mogelijk krijgt het perceel een andere bestemming.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur