Handelingen

Wanroij, Hoogeindsestraat 4 - Kloosterkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kloosterkapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Boxmeer
Plaats: Wanroij
Adres: Hoogeindsestraat 4
Postcode: 5447PD
Jaar ingebruikname: 1926
Architect:
Huidige bestemming: wonng
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Midden in het dorp Rijkevoort (gemeente Boxmeer), aan de Hoogeindsestraat 4 staat dit voormalige klooster. Lang geleden woonde er de missiezusters van het Kostbaar Bloed. Omgeven door een oorspronkelijk hekwerk straalt de oude gevel rust uit. Boven de voordeur is het originele Mariabeeld nog aanwezig; dat zijn zegen lijkt te geven aan iedereen die binnen gaat. Het Kostbaar Bloed was een arme orde. Alles ging naar de missies. En dat was in het pand goed te zien. Het hele pand was zeer sober uitgevoerd. Er is geen grote toegang, er zijn geen ornamenten te vinden. Wel een paar glas-in-lood ramen. Omdat het object in diverse perioden is gebouwd zijn er meerdere trappenhuizen aanwezig. De begane grond, eerste verdieping en de kelder zijn ingedeeld in meerdere kamers, toiletten en badkamers. Tevens zijn de verdiepingen (behalve de tweede verdieping) bereikbaar via een liftpartij. Aan de achterzijde van het klooster, op de begane grond, is (vermoedelijk) in de jaren '70 een grote aula/recreatiezaal aangebouwd. Op de tweede verdieping zijn de oude, kleine kloostercellen doorgebroken om grotere vertrekken te realiseren. Diverse ruimten zijn nog voorzien van de originele vloeren (waaronder de tegels in de gangen op de begane grond).

Het oorspronkelijk bouwjaar van de voorname villa dateert uit ca. 1906. Hierna hebben er nog diverse uitbreidingen en renovaties plaatsgevonden. De indrukwekkende uitstraling van dit statige pand wordt mede bepaald door de imposante gevels, de raampartijen en de omvang van het geheel. Het object is gelegen op een fraai perceel met goede verhoudingen. Ruim voldoende parkeermogelijkheid op eigen terrein.

Monumentomschrijving; CultuurHistorische Waardekaart

  • Gevels en Materialen: Bakstenen gevels, witgemetselde pilasters flankeren ingangspartij en beeindigen gevel.
  • Vensters en Deuren: Kruisvensters met openslaande ramen, kleine roedenverdeling. Paneeldeur.
  • Dak en Bedekking: Geknikt gebogen schilddaken met verbeterde Hollandse pannen.
  • Bijgebouwen: Beeld Onze Lieve Vrouw in middenrisaliet in nis geplaatst. Aan oostelijke zijde een identiek gedetailleerde vleugel.

Afbeeldingen