Handelingen

Weert, Coenraad Abelsstraat 31a - Onbevlekt Hart van Maria

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Onbevlekt Hart van Maria
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Weert
Plaats: Weert
Adres: Coenraad Abelsstraat 31a
Postcode: 6001VJ
Sonneveld-index: 13771
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Weegels, P.H.
Huidige bestemming: Eritrees Orthodoxe Kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke "wederopbouwkerk". Verving een eerdere noodkerk in deze wederopbouwwijk "Fatima". De R.K. parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria (1955, P. Weegels), ook wel Fatimakerk genoemd, is in 2011 gesloten voor de eredienst. Deze kerk wordt meestal Onze Lieve Vrouw van Fatima genoemd, of afgekort Fatimakerk. Driebeukige kerk op trapeziumvormige plattegrond, die zich naar het priesterkoor toe versmalt. Torenvormig, rond priesterkoor, bekroond door een opengewerkte lantaarn met spits. Vernieuwend ontwerp in de R.K. kerkbouw uit de jaren 1950, tegemoetkomend aan de liturgische wensen van die periode, beïnvloed door de innovatieve ruimteconcepten van o.a. de kerkbouw van F. Metzger in Zwitserland. Beglazing door H. Brouwer en Ch. Eyck (o.a. Zonnewonder Fatima), houtgesneden reliëfs in hoofdportaal van C. van Geleuken, absismozaïek, gemaakt van marmer, eveneens van H. Brouwer.

Vanwege het opvallende waaiervormige schip, dat als tien zonnestralen vanaf het koor vertrekt, is de kerk beeldbepalend. De achterwand is een 32 meter breed en ruim 8 meter hoog mozaïek van Hugo Brouwer uit Nuenen. Dit in wit, goudbruin, grijs en zwart uitgevoerde mozaïek heeft 400.000 steentjes en is het grootste mozaïek in Nederland. Afgebeeld is de mens op aarde, varend op de levenszee op weg naar zijn eindbestemming. De kerk heeft ook een door Charles Eyck gemaakt glas-in-loodraam van de Zonnewijzer van Fatima. Onder het koor ligt bovendien een crypte.

De laatste plannen begin 2014 waren, van de kerk een bovengrondse begraafplaats met urnenmuur te maken. Zomer 2014 is de kerk echter verkocht aan en opgeknapt door de Stichting "Fatima Huis", die het gebouw als buurtcentrum wil exploiteren.

Recente geschiedenis

In 2019 is de voormalige katholieke Fatimakerk in Weert in gebruik bij de Eritrees-orthodoxe gemeenschap. Het gebouw stond op de nominatie gesloopt te worden, maar werd in 2014 voor een euro gekocht door Thijs Hendrix, president van het fok- en veredelingsbedrijf Hendrix Genetics. Hij stelde de kerk beschikbaar voor sociale en culturele activiteiten. Sinds juli 2019 houdt de Eritrese gemeente Tewahedo hier haar missen, nadat zij wegens brandgevaar moest vertrekken uit een ruimte in Eindhoven (de voormalige kerk aan de Fazantlaan).

In de media

  • Uit; Reformatorisch Dagblad 24 januari 2014

De Fatimakerk in het Limburgse Weert wordt een mausoleum. De voorheen rooms-katholieke kerk staat al jaren leeg. „Dit is een goede manier om de kerk te blijven gebruiken”, zegt initiatiefnemer Bert Adriaens. „Vooral in deze tijd waarin zo veel kerken hun deuren sluiten.”

De tekeningen voor het mausoleum zijn klaar, „het enige wat nog geregeld moet worden zijn wat financiële zaken.” De verbouwing van de kerk tot mausoleum gaat naar schatting 2,2 miljoen euro kosten. De provincie Limburg wil hiervoor 500.000 euro opzijzetten. Om kosten te besparen, willen de initiatiefnemers vrijwilligers inzetten en het mausoleum ook gaan gebruiken als ontmoetingsplek of als locatie voor samenkomsten. De Fatimakerk wordt het eerste mausoleum in Nederland waar het binnen en bovengronds bijzetten van overledenen mogelijk is. Het gebouw is een monument. Er vindt dus geen verbouwing plaats. Wel zijn er in de kerk wat aanpassingen nodig. De typische kerkelementen, zoals het altaar, moeten eruit en in het gebouw komen crypten voor overledenen en speciale ruimten voor bijeenkomsten. 

  • Uit Dichtbij, 16 juni 2014

Fatimakerk in Weert overgedragen aan nieuwe eigenaar

ROERMOND - Het voormalige kerkgebouw van de Parochie Fatima in Weert wordt “Fatima Huis” . Afgelopen vrijdag 13 juni is de voormalige Fatimakerk overgedragen aan Fatima Huis BV, de nieuwe eigenaar. Dat maakte Thijs Hendrix van Fatima Huis bekend.

Onlangs is een werkgroep gestart met de voorbereidingen van de opknapbeurt van de voormalige Fatimakerk. In de tweede helft van 2014 starten de schoonmaakwerkzaamheden. Met de renovatie wordt begonnen nadat de provincie Limburg een beslissing heeft genomen op de door de gemeente Weert eind mei ingediende subsidieaanvraag.

Concerten en evenementen in kerkgebouw

Thijs Hendrix van Fatima Huis BV: “Ik ben onder de indruk van de sterke onderlinge verbondenheid van de bewoners van Fatima en ben ervan overtuigd dat de samenwerking met de inwoners op Fatima gaat leiden tot een ‘social enterprise’ die haar plaats verovert tussen goede doelen, commerciële ondernemingen en de publieke sector. De overheid kan het niet alleen klaren. Daarnaast gaan we mooie concerten en evenementen organiseren in dit prachtige gebouw.”

Deken Hans Franken “hoopt dat dit een belangrijke stimulans zal zijn voor de lokale gemeenschap om er samen de schouders onder te zetten. Ik hoop dat de lokale en regionale overheden dit werk zullen ondersteunen. De grote veranderingen die op ons afkomen in de zorg voor mensen worden op deze manier een kans in plaats van een bedreiging. Ik hoop van ganser harte dat het Fatima Huis een voorbeeld project wordt, wat veel goeds brengt voor de lokale gemeenschap en wat Fatima en het Land van Weert nog mooier gaat maken.”

Doelstelling Fatima Huis

De doelstelling van het Fatima Huis is om het voormalige kerkgebouw te gebruiken voor maatschappelijke doeleinden, vooral sociale, educatieve en culturele activiteiten. Op deze manier wil de initiatiefnemer een waardige herbestemming geven aan de kerk waarvan de eerste steen werd gelegd op 19 april 1954 en die werd ingezegend op 25 maart 1955. Architect was Pierre Weegels. Aannemer P.M.Gijbels en Zoon te Weert. In het gebouw bevinden zich een mooie mozaïek van Hugo Brouwer, houtsnijkunst en keramiek van Cor van Geleuken, glas in lood van Charles Eyck en Hugo Brouwer, schilderijen van Gard van Wegberg en een Fatima Kapel, die als devotiekapel gehandhaafd zal worden. Het voornemen is om het gebouw, kunstwerken orgel en kapel te handhaven in haar huidige vorm, een flinke opknapbeurt te geven en het park verder te verfraaien. In 2011 werd de kerk onttrokken aan de eredienst.

Groot Feest op Fatima

Tijdens de Open Monumenten Dagen op zaterdag 13 september en zondag 14 september 2014 zal de voormalige Fatimakerk zich als Fatima Huis, in samenwerking met alle maatschappelijke geledingen van de Fatimawijk, in volle glorie presenteren en geopend zijn voor alle belangstellenden van 09.00 uur tot 20.00 uur. In overleg met de inwoners van de Fatimawijk zal een programma worden opgesteld voor die dagen. Dit wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

  • Uit: "Middenlimburgactueel.nl"

Kerkdienst Eritrese Orientaalse Orthodoxe Tewahedo Kerk in het Fatima Huis

WEERT – Zondag 7 juli 2019 vond de eerste Eritrese Orientaalse Orthodoxe Tewahedo kerkdienst plaats in het Fatima Huis te Weert. De wekelijkse viering is op zondag. De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk is een van de oriëntaals-orthodoxe kerken. De kerk is gevestigd in Eritrea. De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk is nauw verwant aan de Koptisch-Orthodoxe Kerk, waar ze oorspronkelijk van afstamt. Ze maakte tot 1993 deel uit van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk maakt gebruik van de Alexandrijnse liturgie. De liturgische taal is het Ge’ez; deze taal wordt ook gebruikt door de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. De naam Tewahedo staat voor een wezen dat een eenheid vormt.

Het woord is afgeleid van het Arabische tawhid en verwijst naar het miafysitisme, de christologie van de oriëntaals-orthodoxe kerken. Dit houdt in dat onder andere de Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk gelooft in de godmenselijke natuur van Jezus. Aan het hoofd van de kerk staat een patriarch. Na het overlijden op 21 december 2015 van patriarch Dioskoros van Eritrea is geen nieuwe patriarch gekozen. De kerk telt circa 3.000.000 gelovigen

Afbeeldingen

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.