Handelingen

Weert, Coenraad Abelsstraat 31a - Onbevlekt Hart van Maria

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 6 mei 2013 om 16:13 (gesplitst + opmaak)Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Weert
Plaats : Weert
Adres : Coenraad Abelsstraat 27
Provincie : Limburg
Jaar ingebruikname : 1955
Huidige bestemming : buiten gebruik
Naam kerk : Onbevlekt Hart van Maria
Architect : Weegels, P.H.
Monument-status : Gemeentelijk monument
Inventarisatienummer : 13771

Geschiedenis

Wordt meestal Onze Lieve Vrouw van Fatima genoemd, of afgekort Fatimakerk. Driebeukige kerk op trapeziumvormige plattegrond die zich naar het priesterkoor toe versmalt. Torenvormig, rond priesterkoor, bekroond door een opengewerkte lantaarn met spits. Vernieuwend ontwerp in de r.-k. kerkbouw uit de jaren 1950, tegemoetkomend aan de liturgische wensen van die periode, beïnvloed door de innovatieve ruimteconcepten van o.a. de kerkbouw van F. Metzger in Zwitserland. Beglazing door H. Brouwer en Ch. Eyck (o.a. Zonnewonder Fatima), houtgesneden reliëfs in hoofdportaal van C. van Geleuken, absismozaïek, gemaakt van marmer, eveneens van H. Brouwer.

Thans buiten gebruik.

De RK parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria (1955, P.Weegels), ook wel Fatimakerk genoemd, is gesloten voor de eredienst.

Vanwege het opvallende waaiervormige schip dat als tien zonnestralen vanaf het koor vertrekt is de kerk beeldbepalend. De achterwand is een 32 meter breed en ruim 8 meter hoog mozaïek van Hugo Brouwer uit Nuenen. Dit in wit, goudbruin, grijs en zwart uitgevoerde mozaïek heeft 400.000 steentjes en is het grootste mozaïek in Nederland. Afgebeeld is de mens op aarde, varend op de levenszee op weg naar zijn eindbestemming. De kerk heeft ook een door Charles Eyck gemaakt glas-in-loodraam van de Zonnewijzer van Fatima. Onder het koor ligt bovendien een crypte. De laatste plan¬nen zijn van de kerk een bovengrondse begraafplaats met urnenmuur te maken.

Afbeeldingen