Handelingen

Werkendam, Sigmondstraat 1 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 4 aug 2021 om 20:01
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)



Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Werkendam
Adres: Sigmondstraat 1
Postcode: 4251ZA
Sonneveld-index: 08574 (VHG); 19143 (HHK)
Jaar ingebruikname: 1955
Architect:
Huidige bestemming: Hersteld Hervormde Kerk
Monument status: geen



Geschiedenis

Werkendam, kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Kerk, vh Vrije Hervormde Gemeente; jk 24-10-2011

Tot 01-01-2010 was dit kerkgebouw eigendom van de Vrije Hervormde Gemeente te Werkendam, die dit gebouw, na verkoop aan de Hersteld Hervormde Kerk, doordeweeks blijft gebruiken voor het houden van diensten.

Het gebouw is aangekocht door de Hersteld Hervormde Gemeente.

Voor 2010 maakte de Hersteld Hervormde Gemeente gebruik van verschillende gehuurde gebouwen. Laatstelijk was dat de Christelijke Gereformeerde Rehobothkerk. Er waren aanvankelijk plannen om aan de Amerscamp een nieuw en eigen kerkgebouw te bouwen tot dit pand te koop aangeboden werd.

Het gebouw is na de koop gerenoveerd en uitgebreid met een modern vormgegeven aanbouw met vergaderzalen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 22 december 2009.

De hersteld hervormde gemeente van Werkendam neemt op 1 januari een eigen kerkgebouw aan de Sigmondstraat 1 in gebruik. Sinds de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland in 2004 kerkte de hersteld hervormde gemeente in een schippersinternaat, in de aula van een begraafplaats en later in het kerk­gebouw van de christelijke gereformeerde kerk aan de Binnengriend.

Aanvankelijk had de gemeente plannen om te bouwen aan de Amerscamp 10-12 in het dorp. Omwonenden voorzagen echter geluidsoverlast, overlast van jongeren van de kerk en een forse belemmering van het uitzicht door het kerkgebouw. Na een lange procedure verklaarde de Raad van State eind 2008 de bezwaren van omwonenden ongegrond. De bouwvergunning voor de kerk werd afgegeven, maar dat leverde opnieuw bezwaren op, met mogelijk opnieuw een slepende rechtsgang.

De vrije hervormde gemeente van Werkendam bood echter haar kerkgebouw te koop aan. Na wat aanpassingen, voor een bedrag van in totaal 300.000 euro, kan dit gebouw op 1 januari in gebruik worden genomen. De vrije hervormde gemeente houdt in het kerkgebouw alleen nog doordeweekse diensten.

In de loop van volgend jaar hoopt de hersteld hervormde gemeente het kerkgebouw uit te breiden met enkele zalen. De gemeente Werkendam wordt, in combinatie met Veen, bediend door ds. C.M. Visser.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 30 november 2010.

Het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Werkendam wordt uitgebreid met een vergaderruimte en bijruimten. Vorig jaar kocht de gemeente het kerkgebouw van de vrije hervormde gemeente, maar er was geen vergaderzaal bij. Voor het jeugdwerk en de catechese moest men naar andere ruimtes.

De werkzaamheden zijn half oktober gestart en moeten in maart 2011 zijn afgerond. Na de aanbouw wil de gemeente de kerkzaal zelf vergroten. Een van de muren wordt 3 meter naar achteren verplaatst. Deze werkzaamheden zijn eind april 2011 gereed. Het kerkgebouw aan de Sigmondstraat zal dan 192 plaatsen tellen. De gemeente telt 250 leden.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur