Handelingen

Wier, Tsjerkepaed 24 - Ned. Herv. Kerk (12e - 1945)

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 20 okt 2019 om 19:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Waadhoeke
Plaats: Wier
Adres: Tsjerkepaed 24
Postcode: 9043VM
Inventarisatienummer: 09729
Jaar ingebruikname: 12e
Architect:
Huidige bestemming: theater
Monument status: Rijksmonument 28626

Geschiedenis

De kerk van Wier staat op een oeverwal aan de voormalige kust van de Middelzee. Waarschijnlijk gebouwd als kapel van de nabij gelegen Lauta-state. De nabije zee verdween pas toen in de 16e eeuw de Bildt-dijken werden aangelegd. Toren 1881, buiten gebruik

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk, op ruim kerkhof. In aanleg nog romaans bakstenen kerkje met halfrond gesloten koor aan de zuidzijde in de 18de of 19de eeuw bemetseld. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter zonder opschrift, 13e eeuw? diam. 75 cm. In de kerk grote XVIe eeuwse zerk. Meubilair uit de 18de eeuw; in het koor permanent avondmaalsmeubilair, vermoedelijk uit de 19de eeuw. Orgel (Rijksmonument) in 1842 gemaakt door P.J. Radersma.


Astronomisch uurwerk

Astronomisch uurwerk: in de Tweede Wereldoorlog zat de heer J. Fred. M. Bruin ondergedoken op de boerderij van de familie Sevenster, vlakbij de kerk. Hij vervaardigde uit dankbaarheid een astronomisch uurwerk. dat in 1946 aan de zuidgevel van de toren werd bevestigd. Ook dit is volledig gerestaureerd.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 oktober 2010.

In het Friese Wier is vorige week een begin gemaakt met de restauratie van de voormalige hervormde kerk. De kerk, die stamt uit de twaalfde eeuw, is bouwvallig. Met het opknappen ervan is naar schatting een kleine 1 miljoen euro gemoeid. Het Rijk en de provincie hebben voor de kerk, die sinds 1983 in het bezit is van de stichting Alde Fryske Tsjerken, in totaal 600.000 euro beschikbaar gesteld.

„De restauratie van het casco van de kerk kost 800.000 euro”, zegt Simy Sevenster van de plaatselijke commissie. „Samen met de stichting moeten we zorgen dat er nog 200.000 euro op tafel komt. En dan is er nog een kleine twee ton nodig voor het interieur.” Verlaten staat ze erbij. Tussen de bomen. De voormalige hervormde kerk in het Friese Wier wordt al sinds de oorlogsjaren niet meer gebruikt voor de eredienst. Vorig jaar werd het gebouw heropend na een grondige renovatie.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 20 mei 2013.

Wie in de kerk van Wier –een dorpje in het noorden van Friesland met zo’n 200 inwoners– een kijkje gaat nemen, gelooft zijn ogen niet. De banken, de avondmaalstafel, het koorhek rond de preekstoel, alles is roze. Licht- of donkerroze, met hier en daar zwarte en witte accenten. De reden voor deze kleurstelling is simpel. Een schilder heeft het interieur in de jaren vijftig van de vorige eeuw in deze tinten beschilderd, omdat dit de kleuren waren die hij in voorraad had. „In veel oude Friese kerken zijn de oudere kleurstellingen weer aangebracht”, vertelt G. A. Bakker, directeur van de Stichting Oude Friese Kerken. „Maar in Wier is ervoor gekozen juist deze kleuren van zestig jaar geleden te behouden, omdat dit de laatste kerk is die wij als stichting hebben laten renoveren.” Volledig artikel: [1]

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur