Handelingen

Wieringerwerf, Terpstraat 40 - De Samenstroom

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 8 nov 2020 om 09:40 (Kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Samenstroom
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hollands Kroon
Plaats: Wieringerwerf
Adres: Terpstraat 40
Postcode: 1771AD
Inventarisatienummer: 06214
Jaar ingebruikname: 1938
Architect: Rothuizen, E.J., Arnhem
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk.

Markante interbellumkerk met flinke toren, de hoogste in Wieringerwerf. Zaalkerk in traditionalistische vormen, gebouwd onder invloed van de Delftse School.

In 2002 gefuseerd met de locale Ned. Hervormde gemeente tot Protestantse Gemeente. In dat kader heeft deze kerk nu de naam "De Samenstroom".

Orgels

Het hoofdorgel werd in 1987 gebouwd door de firma W.N. de Jongh (Lisse). Adviseurs namens de Orgelbouw Advies Commissie van de Gereformeerde Organisten Vereniging zijn K. Kortenoeven en J.D. Vlaanderen Oldenzeel.
Van het oude orgel, gebouwd door vermoedelijk Spiering, werd de Subbas 16' overgenomen. Op de windlade zowel het Hoofdwerk als het Dwarswerk was ruimte gereserveerd voor respectievelijk een Fluit 4' en een tongwerk 8'.

In 2018 werden deze open plekken door Orgelbouw Alkmaar ingevuld door plaatsing van een Roerfluit 4' uit ca 1900 van onbekende herkomst en een Kromhoorn 8' uit 1938 van Verschueren, afkomstig uit de in 2004 gesloten Kerk van het Heilig Sacrament in Tilburg.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16', vanaf c - Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' (ca 1900) - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8' bas/discant.
  • Dwarswerk (manuaal 2): Gedekt 8' - Roerfluit 4' - Woudfluit 2' - Cornet 2⅔' 3 sterk discant - Ruispijp 2 sterk - Kromhoorn 8' (1938) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' (oud) - Gedekt 8' - Fluit 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Dwarswerk aan Pedaal - Dwarswerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C - f3. Pedaalomvang: C - d1.
Toonhoogte a'= 440 Hz. Stemming: Evenredig Zwevend


In 2020 werd op de tegenoverliggende galerij een tweede orgel geplaatst. Dit instrument is gebouwd rond omstreeks 1875 door Ivimey & Cooper voor een onbekende kerk in Southampton (UK). Later is het orgel verkocht naar de Methodistenkerk van Tisbury.
Omstreeks 1980 raakte het instrument door kerkfusie overbodig waarna het geschonken werd aan de Martinuskerk van Schellinkhout. Daar werd het instrument in 1982 met enkele pedaalstemmen uitgebreid waartoe ook het front werd verbreed.
Na sluiting van de Martinuskerk in 2015 werd het orgel in 2019 aangekocht door de Stichting Muziekvrienden Samenstroom en in 2020 door vrijwilligers opgeknapt en geplaatst in de torennis. De uitbreidingen van 1982 werden verwijderd waardoor het oorspronkelijke aangezicht terugkeerde. De kas werd opnieuw geschilderd en de gepatineerde goudverf accenten werden gerestaureerd met 24-karaats bladgoud.
Alle manuaalregisters staan in een zwelkast opgesteld, met uitzondering van de Open Diapason.

Dispositie
  • Manual organ: Open Diapason 8', Stopped Diapason Bass 8', C t/m H - Stopped Diapason Treble 8', vanaf c - Gamba 8', vanaf c - Dulciana 8', vanaf c - Principal 4' - Suabe Flute 4' - Fifteenth 2' - Hautboy 8', vanaf c.
  • Pedal organ: Bourdon 16'.
  • Speelhulpen: Koppel Pedaal aan Manual, Preset 1 (P) ( = Stopped Diapason Bass, Gamba, Dulciana), Preset 2 (MF) ( = Stopped Diapason Bass/Treble, Gamba 8', Principal 4', Fifteenth 2'), trede voor Swell

Mechanische sleeplade Manuaal, mechanische bloklade Pedaal. Manuaalomvang: C - g3. Pedaalomvang: C - f1.
Toonhoogte a'= 450 Hz. Stemming: Evenredig Zwevend

In de media

Uit ; RTV Noord-Holland 4 januari 2014

In de nacht van vrijdag op zaterdag klonk een harde knal toen de kerktoren werd getroffen door de bliksem. Er is voor tienduizenden euro's schade ontstaan. De motor van de klok werd er door de klap af geslagen, stopcontacten lagen verspreid door de kerk, en er ontstonden gaten in het dak en koperwerk is los komen te zitten. Er werd gekeken of er gevaar zou zijn van instorting maar dat bleek in de loop van de middag niet het geval.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur