Handelingen

Woerden, Oudelandseweg 50 - Bethlehemkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2024 om 07:40 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethlehemkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika)
Provincie: Utrecht
Gemeente: Woerden
Plaats: Woerden
Adres: Oudelandseweg 50
Postcode: 3443AA
Inventarisatienummer: 04522 15984
Jaar ingebruikname: 1970
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk met kleine klokkenstoel.

De Gereformeerde Gemeente van Woerden is rond 1920 ontstaan. De eerste diensten worden gehouden in het Diligentiagebouw aan de Leidsestraat. In 1932 wordt dit gebouw verlaten en vind men onderdak in het pakhuis in het Plantsoen. In 1965 wordt er gesproken over de bouw van een nieuwe kerk. Uiteindelijk wordt deze gebouwd aan de Oudelandseweg met 360 zitplaatsen. Dit kerkgebouw wordt op 28 januari 1978 officieel in gebruik genomen. In 1976 wordt besloten om de kerkzaal van zijbanken te voorzien; er komen dan 90 zitplaatsen bij. In 1985 valt het besluit het kerkgebouw te verbreden en te verhogen. Het aantal zitplaatsen komt dan op 630. Als er in 1994 weer ruimtegebrek opstaat worden er op de orgelgalerij 100 nieuwe zitplaatsen gecreëerd. In 2000 wordt het kerkgebouw uitgebreid met extra zaalruimte.

Orgel

De eerste jaren wordt de gemeentezang begeleid op een harmonium. In 1949 wordt het vervangen door een pijporgel, afkomstig uit de Gereformeerde Kerk te Vlaardingen. Dit orgel wordt in 1978 overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw aan de Oudelandseweg. In 1975 wordt er een nieuw orgel geplaatst van de firma Ernst &Leeflang te Apeldoorn. Het oude orgel wordt overgenomen door de Oud Gereformeerde gemeente van Veenwouden.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 februari 2007.

Op 26 februari is het 75 jaar geleden dat de gereformeerde gemeente van Woerden werd geïnstitueerd. Ter gelegenheid hiervan wordt er op woensdag 28 februari een herdenkingsdienst gehouden in de Bethlehemkerk aan de Oudelandseweg, waarin de eigen predikant, ds. W. Harinck, zal voorgaan.

Op zaterdag 3 maart is er een gemeentedag. Het ochtendprogramma heeft het karakter van een herdenkingsbijeenkomst, waarin wordt teruggeblikt op de afgelopen 75 jaar. Deze terugblik bestaat uit gesprekken met oud-predikanten en enkele gemeenteleden. Verder wordt er een jubileumboek gepresenteerd. ’s Middags is er open huis, waar iedere inwoner van Woerden welkom is. De bewoners van de Oudelandseweg krijgen daarvoor een speciale uitnodiging. Tijdens het open huis is er gelegenheid om met gemeenteleden in gesprek te gaan.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur