Handelingen

Zaandam, H.Gerhardstraat - Kapel St. Jan Ziekenhuis

Uit Reliwiki

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Zaandam
Adres: H.Gerhardstraat
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1932
Architect: Sante, S.B. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Kapel R.K. St. Jan Ziekenhuis, met dakruiter/torentje. Dit was een architectonisch interessant gebouw, links naast het hoofdgebouw van het ziekenhuis. De kapel bevond zich op de eerste etage.

Buiten gebruik ongeveer 1974, toen het St. Jan Ziekenhuis verhuisde naar het Zaans Medisch Centrum. Later is de kapel gesloopt. Het hoofdgebouw, uit de jaren 1950, staat er nog wel, verbouwd tot appartementen.

14 interessante, kleurrijke glas-in-loodramen zijn vanuit deze kapel herplaatst in het voormalige Zaans Medisch Centrum (ZMC) aan het Koningin Julianaplein. In het trappenhuis van de polikliniek van dit ZMC hingen op de 1e t/m de 4e etage 4 x 3 ramen, ao. 1946, van glazenier Karel Trautwein. Op de 5e etage hingen nog 2 andere ramen, in een andere stijl en van kunstenaar J.W.M. Willems.

Deze 14 ramen zijn niet meegegaan naar de nieuwbouw van het Zaans Medisch Centrum uit 2015-2017, om inhoudelijke redenen ("deze Bijbelse voorstellingen passen niet in een Algemeen ziekenhuis") en om praktische redenen ("er is geen ruimte voor").

De ramen zijn eind 2016 uit het trappenhuis van het ZMC verwijderd en "uitgeleend" aan de St. Bonifatiusparochie te Zaandam. De twee ramen van J.W.M. Willems zijn in december 2016 achterin de St. Bonifatiuskerk neergezet. Het was de bedoeling, de 12 andere ramen ook in die kerk te plaatsen; tijdelijk stonden ze (ingepakt) opgeslagen in een zijgang, rechts van de St. Bonifatiuskerk. In de loop van 2017 zijn ook deze 12 ramen in etappes in de beide zijbeuken van de St. Bonifatiuskerk geplaatst . Deze ramen zijn kleurrijke aanvullingen in het (toch al kleurrijke) interieur van de St. Bonifatiuskerk.

Het torentje van deze kapel staat op de stoep schuin links achter het, tot appartementen verbouwde, hoofdgebouw van het St. Jan Ziekenhuis.

Afbeeldingen

Enkele foto's, genomen op 11 juli 2012 in het Zaans Museum, tijdens een tentoonstelling over de Zaanse architect S.B. van Sante.

Hieronder enkele foto's van het als "monument" geplaatste vieringtorentje van bovengenoemde kapel.

Hieronder foto's van de glas-in-loodramen uit bovengenoemde kapel, herplaatst in trappenhuis polikliniek ZMC in Zaandam.