Zelhem, Weverstraat 12 - De Rank

Naam kerk: De Rank
Adres: Weverstraat 12
Postcode: 7021XL
Huidige bestemming: buiten gebruik

Gebouwd als Gereformeerde kerk. Zaalkerkje in neoromaanse vormen.

In 1859 ontstaat in Doetinchem De Christelijk afgescheiden gemeente. In 1881 komt de familie Ter Wal uit Meppel naar Doetinchem. Bezoeken de huissamenkomsten bij Hendrik Jan Bulten aan de Bezelhorstweg in Doetinchem. In 1889 kan het eerste kerkgebouw in gebruik worden genomen. Dan ontstaat er ook onenigheid en de bezoekers uit Zelhem splitsen zich af. Ter Wal is inmiddels naar Zelhem verhuisd en bij hem thuis worden samenkomsten gehouden. In 1902 is aan de Weeverstraat in Zelhem het kerkje gebouwd. Nadat de Zelhemse Oud-Gereformeerde Gemeente was opgeheven (omstreeks 1920), is de Gereformeerde Kerk van Doetinchem ten behoeve van de wijkgemeente Zelhem in het bezit gekomen van het kerkgebouwtje. Eind jaren 1960 is het grondig verbouwd en gemoderniseerd. Door het Samen-Op-Wegproces in Zelhem is het kerkje in 1981 overbodig geworden. In 1987 is de fusie tussen de Zelhemse Hervormden en Gereformeerden in Zelhem definitief en werd het kerkgebouwtje afgestoten en verkocht als kantoorgebouw.

Met name aan de zijkanten is dit voormalige kerkje nog te herkennen als kerkgebouw.

Zie ook het boek "1888-1988 Gedenkt zijne wonderwerken", een uitgave van de Gereformeerde Gemeente Doetinchem of het boek "12 Eeuwen Lambertikerk, geworteld in de gemeenschap van Zelhem" voor een uitgebreide samenvatting.

Externe link

Huidige situatie