Handelingen

Zevenaar, Kerkweg 8 - Martinus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zevenaar
Plaats: Zevenaar (Oud-Zevenaar)
Adres: Kerkweg 8
Postcode: 6905AW
Sonneveld-index: 12100
Jaar ingebruikname: 1464
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 40435

Geschiedenis

Historische kerk met toren. Restauratie en uitbreiding 1909, J. Stuyt en J.Th.J. Cuypers.

  • 2013 - De Sint Martinuskerk in Oud-Zevenaar staat in de steigers. Het voegwerk wordt vernieuwd en de dakgoot onder handen genomen.
  • 2019 - De kerken in Babberich, Giesbeek, Groessen, Loo, Herwen, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Westervoort komen te koop. Als een nieuwe eigenaar voor de gebouwen is gevonden, worden de kerken aan de eredienst onttrokken. De reguliere zondagsvieringen stoppen per 1 januari 2021
  • 2022 - Met het doven van de godslamp en het uitdragen van het Allerheiligste naar buiten viel zondagmiddag 20-11-2022 definitief het doek voor de Sint Martinuskerk. Voor een eucharistieviering zullen de gelovigen uit Oud-Zevenaar en Ooy in het vervolg naar Zevenaar moeten.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar, reeds vermeld in 1276. Schilderachtig gelegen temidden van enige boerderijen en huizen terzijde van de bandijk. Schip, toren noorderzijbeuk en driezijdig gesloten koor XV B, ingrijpend hersteld na oorlogsverwoesting van 1572 en in XIX B. In oorsprong pseudobasiliek, zuidbeuk in XVI A vervangen door grotere "Mariakerk", op de grondslagen waarvan in 1909 een neogotische zijbeuk verrees. Het schip is aan de noordzijde in 1863 in basilicale vorm gewijzigd. Gewelven met uitzondering van dat over de noorderbeuk neogotisch. Strakke Nederrijnse toren met ingesnoerde spits. Inventaris: koperen doopvont, 1650; barok altaar met getorste kolommen (1664); neogotisch altaar, waarin opgenomen albasten groep, voorstellend de Nood Gods (XV B), houten St. Barbara (XVd) en houten St. Elisabeth (XVIa). Tegen een der torenpijlers: laatgotische zerk (XVIa). Tweeklaviers orgel, in 1890 gemaakt door L. Schwarze met gebruikmaking van ouder materiaal. Restant mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1746.

Externe links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur