Handelingen

Zevenbergschen Hoek, Kerkplein 4 - Bartholomeüs

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 26 okt 2018 om 20:46 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bartholomeüs
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Moerdijk
Plaats: Zevenbergschen Hoek
Adres: Kerkplein 4
Postcode: 4765CJ
Inventarisatienummer: 08648
Jaar ingebruikname: 1948
Architect: Bunnik, J. en Mol, F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Gebouwd ter vervanging van de in 1944 verwoeste kerk.

Monumentomschrijving CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1948
  • Bouwstijl: Traditionalisme
  • Architect: Bunnik, J. en Mol, F.
  • Gevels en Materialen: Baksteen
  • Vensters en Deuren: Rondboogramen, deels gekoppeld.
  • Dak en Bedekking: Zadel- en lessenaardaken, verbeterde Hollandse pan.
  • Bijzonderheden: Vervangt neoromaanse koepelkerk van C. Weber. Gelegen aan kerkplein.

Driebeukige basilicale kerk met hoger transept en driezijdige absis. Aan het transept lagere dwarsarmen. Asymmetrische gevel met toren onder tentdak. Driedelig portaal met kolommen.

Monumentomschrijving Gemeente Moerdijk

Architectuur- en kunsthistorische kenmerken:

De kerk (1948-49) is gebouwd in de stijl van de Bossche School. Het is een driebeukige basilicale kerk met hoger transept met lagere dwarsarmen en een driezijdige absis. De kerk is opgetrokken in baksteen en voorzien van zadel- en lessenaardaken (samengesteld dak) met verbeterde Hollandse pannen. Op viering dak een vierkante dakruiter met kruis. Het gehele gebouw is voorzien van rondboogramen, deels gekoppeld. In voorgevel driedelig portaal met kolommen, met daarboven twee gekoppelde rondboogramen en een rondboogfries onder kroonlijst. Aan de rechterzijde een toren onder tentdak en aan de linkerzijde een aanbouw onder zadeldak. In zijgevel en absis bakstenen bas-relief in driehoeksmotief onder kroonlijst.

Algemeen belang:

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als kerk. Het is beeldbepalend en kent een opvallend silhouet. Het heeft architectuurhistorische waarde als kerk in de stijl van de Bossche school.

Bescherming:

De bescherming betreft het pand Kerkplein 4 te Zevenbergschen Hoek. De hoofdaspecten van de monumentaal beschermingswaardige onderdelen die in relatie staan tot de monumentale waarden van het gehele object, zijn opgenomen in de redengevende omschrijving. Voor het pand Kerkplein 4 te Zevenbergschen Hoek gaat het om relevante onderdelen van het exterieur en (delen van) aanzichten die vanuit openbare ruimten zichtbaar zijn, in dit geval van het hoofdgebouw het vooraanzicht (zuidwestzijde), beide zijaanzichten (noordwest- en zuidoostzijde), het achteraanzicht (noordoostzijde) en de genoemde elementen in de redengevende omschrijving. Toekomstige veranderingen of aanpassingen zullen hieraan getoetst worden.

Externe links

Afbeeldingen