Handelingen

Zevenhuizen, Dorpsstraat 170 - Dorpskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k (zuidplas)
(Afbeeldingen)
Regel 64: Regel 64:
 
==Afbeeldingen==
 
==Afbeeldingen==
 
<Gallery>
 
<Gallery>
 +
Bestand:1-Zevenhuizen (ZH) nh kerk.jpg|ansichtkaart
 +
Bestand:2-Zevenhuizen (ZH) ned herv.kerk.jpg|ansichtkaart
 +
Bestand:3-Zevenhuizen (ZH) ned herv kerk zuidzijde.jpg|ansichtkaart
 
Afbeelding:Zevenhuizen ZH Herv Kerk.jpg
 
Afbeelding:Zevenhuizen ZH Herv Kerk.jpg
</Gallery>
+
</galery>

Versie van 25 apr 2012 om 14:00


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Zuidplas
Plaats : Zevenhuizen
Adres : Dorpsstraat 170
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1699
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk :
Architect :
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer: 03712

Geschiedenis

Tweebeukige kerk, in oorsprong omstreeks 1500 en herbouwd met gebruikmaking van gedeelten van het gotische muurwerk na een brand in 1699, welke herbouw in 1701 gereed kwam. De twee beuken werden gescheiden door houten palen, in begin 19de eeuw omkleed met zuilen van stucwerk. Beide beuken gedekt door zadeldaken. Eenvoudige, gepleisterde toren, omstreeks 1500, met hoge, in 1967 vernieuwde spits, opgaand van een boogfries. Tot de inventaris behoren: een gesneden preekstoel, eerste helft 17de eeuw, met versiering op het klankbord uit 1702; Omtuining van de preekstoel met voorzangerslezenaar, eerste helft 18e eeuw; predikantslezenaar, doopbekkenhouder en kaarsenarm aan de preekstoel 18de eeuw; koorhek met gesneden middenstuk, eerste helft 18de eeuw; drie herengestoelten, met wapens, eerste helft 18e eeuw; houten portaal, waarboven tien-gebodenbord, 18e eeuw; twee eenvoudige bankenblokken ter weerszijden van de preekstoel, 18e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, vermoedelijk in 1835 door W. Beekes gemaakt. Klokkenstoel met klok van J. Ouderogge, 1709, diam. 100 cm.

Toren 16de eeuw.

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 juni 1995.

Het geheel gerestaureerde kerkgebouw van de hervormde gemeente in Zevenhuizen, dat stamt uit 1662, is gisteravond officieel in gebruik genomen.

De restauratie, die is uitgevoerd onder de bekende restauratie-architect Bob van Beek uit Oegstgeest, heeft ruim een jaar geduurd. Vanaf maart 1994 maakte de hervormde gemeente gebruik van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente.

Hoewel de restauratie van het gebouw is afgerond, moeten de kerkgangers het voorlopig even zonder nieuw orgel stellen. Een restauratie van het huidige kost te veel. De bekende orgelbouwer Van Vulpen gaat voor een nieuw orgel zorgen.

Het kerkgebouw heeft er dankzij een nieuwe draagconstructie voor het orgel vijftig zitplaatsen bij gekregen en telt er nu ongeveer 470. De oude kapconstructie was ernstig door de bonte knaagkever aangetast. Grotendeels is ook een nieuwe leidekking aangebracht. „Het plafond was vroeger van eikehout en had nauwelijks kleur. Het nieuwe is fris-blauw, waardoor mensen die nu binnenkomen, zich in een heel andere sfeer wanen. Maar ’t is echt weer een plaatje”, vindt P. de Graaf, secretaris van de kerkvoogdij.

De restauratie heeft bij elkaar zo’n 2,4 miljoen gulden gekost. Zo’n 1,1 miljoen kwam binnen via subsidie, de leden brachten ruim 900.000 gulden bijeen, de rest moest worden gefinancierd. Aanstaande zondag wordt het kerkgebouw voor het eerst weer in de zondagse eredienst gebruikt.

Afbeeldingen

<Gallery> Bestand:1-Zevenhuizen (ZH) nh kerk.jpg|ansichtkaart Bestand:2-Zevenhuizen (ZH) ned herv.kerk.jpg|ansichtkaart Bestand:3-Zevenhuizen (ZH) ned herv kerk zuidzijde.jpg|ansichtkaart Afbeelding:Zevenhuizen ZH Herv Kerk.jpg </galery>