Handelingen

Zieuwent, Dorpsstraat 43 - Werenfridus

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Zieuwent, Dorpsstraat 4 - Werenfridus)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Werenfridus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oost Gelre
Plaats: Zieuwent
Adres: Dorpsstraat 43
Postcode: 7136LE
Sonneveld-index: 12501
Jaar ingebruikname: 1899
Architect: Boerbooms, J.W.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 25826


Geschiedenis

Uiterst imposante neogotische kerk met beeldbepalende hoge toren. Hoofdwerk van architect J.W. Boerbooms.

De katholieke kerk die hier eerst stond was eind negentiende eeuw te klein geworden voor de mis. De katholieke gelovigen pasten er niet meer met zijn allen in en dus moest er een grotere kerk komen. Pastoor Sanderink, die sinds 1894 pastoor was in het dorp, raakte tijdens een bedevaart naar Kevelaer geïnspireerd door de bedevaartbasiliek “Maria Troosteres der Bedrukten” en wilde ook zo'n grote bedevaartbasiliek in Zieuwent laten bouwen. Bij de aartsbisschop in Utrecht lag al een ontwerp klaar van de Arnhemse architect J.W. Boerbooms, een leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. Het ontwerp was al een paar keer afgewezen door andere parochies omdat de bouw veel te duur was. Maar de parochianen van Zieuwent zagen geen bezwaar, ze konden zelf toch wel meehelpen bij de bouw om zo de bouwkosten te drukken?

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Werenfridus, 1898-1899, J.W. Boerbooms. Neogotische kruisbasiliek met diagonaal geplaatste kapellen aan weerszijden van het koor en hoge, rijk gedetailleerde toren met haakse steunberen, versierd met beelden tegen de klokkeverdieping en met slanke, door een balustrade met pinakels omgeven naaldspits. Inwendig bundelpijlers, netgewelven over de hoofdbeuken en een stergewelf over de kruising. Neogotische meubilering grotendeels behouden. In de Mariakapel, Jozefkapel en beide transeptarmen gebrandschilderde glazen van de Utrechtse glazenier H.L.D. Kocken, gemaakt in de jaren 1931-32. In de Mariakapel zijn uitgebeeld: de Presentatie van Maria in de Tempel; twee apostelen bij het lege graf; de kroning van Maria door Christus. In de Jozefkapel de Droom van Jozef; Jozef als onderkoning van Egypte en de jonge dromer in koningsgewaad (de oud-testamentische Jozef); Vlucht naar Egypte. In het linker transept: Christus predikend; het hoofd van Johannes de Doper aangeboden aan koning Herodes. In het rechter transept: Mozes toont de westafelen; offerande aan de dans om het Gouden Kalf. In het priesterkoor zaten oorspronkelijk ook glazen van Kocken, maar deze zijn in 1958 vervangen door glazen van H. Schifferstein (Atelier Valstar) uit Bunnik. Zij stellen voor, van links naar rechts: St. Ludger, St. Werenfridus, centraal Christus als Albeheerder, waaronder Geboorte, Doop in de Jordaan en Longinus met Christus aan het Kruis, St. Martinus en geheel rechts St. Bonifatius.

Belangrijke kerk van Boerbooms, tevens zijn laatste werk, geinspireerd op de late Nederrijnse gotiek. Tweeklaviers orgel met vrij pedaal, in 1897 (of 1899) door F. Eggert gemaakt. Klokkenstoel met gelui van vier klokken, waarvan een van C. Fremy, 1695, diam. 62 cm. en drie moderne klokken. In de vieringtoren klok van Petit en Fritsen, 1824, diam. 48 cm. Mechanisch torenuurwerk F. van de Kerkhof, Aarle-Rixtel, later voorzien van electrische opwinding.

Orgel

Het orgel is gebouwd door F. Eggert, vermoedelijk in 1887 voor de kapel van het St. Vincentiusgesticht in Harreveld. Het orgel is in 1916 overgeplaatst door firma Maarschalkerweerd naar Zieuwent.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur