Handelingen

Zoetermeer, Antigoneschouw 33 - De Olijftak

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 24 feb 2021 om 20:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Olijftak
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zoetermeer
Plaats: Zoetermeer
Adres: Antigoneschouw 33
Postcode: 2726KD
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1976
Architect: Hoogstad J., Rotterdam
Huidige bestemming: sinds 2016 Chinese Evangelische Kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Modern kerkgebouw zonder toren.

Dit van oorsprong gereformeerde kerkgebouw is in januari 2016 aangekocht en in gebruik genomen door de Chinese Evangelische Kerk "Geloof, Hoop en Liefde". De aangebouwde predikantswoning was al jaren eerder verkocht.

De Olijftak in de wijk De Leyens in Zoetermeer was tot voorjaar 2014 in gebruik bij de Protestanse Gemeente van Zoetermeer en destijds gebouwd in opdracht van de Gereformeerde kerk te Zoetermeer. De kerk met aangebouwde pastorie is gesticht op een terrein van 1085 m2 aan de Antigoneschouw hoek Broekwegschouw. Het is een ontwerp van architect Jan Hoogstad uit Rotterdam (1930-2018). Kerk en orgel zijn in mei resp. december 1976 in gebruik genomen. Samen met het R.K. kerkgebouw 'De Doortocht' opgeleverd in december 1975 en op enkele honderden meters afstand van de Olijftak gelegen, waren dit eerste bouwwerken in dit deel van De Leyens.

Een zeer kenmerkend element in de kerk is de kapconstructie. De grondvorm van de kerkzaal is een kubus, naar het oosten afgeschuind. Door het daklicht valt ochtendlicht naar binnen. Citaat van de architect: "Voor de afschuining van de kubus heb je constructie nodig. Deze ruimteconstructie 'zakt' tot 2.26m boven het verhoogde liturgisch centrum; daar wordt de maat letterlijk begrijpbaar. Alle overige toegepaste maten verhouden zich in een gulden-snede-reeks tot deze 2.26m."

De naam van de kerk verwijst naar het zondvloedverhaal uit het Bijbelboek Genesis, hoofdstuk 8 verzen 6-12. Het water zakte meer en meer en een door Noach uitgelaten duif kwam terug met een groen olijfblad in zijn snavel. De eerste predikant van deze kerk, ds Frans J. Boer (1947-2006), zegt: "Dit gebouw is geen olijfboom, wel een takje ervan. Mag De Olijftak het leven van de gemeente symboliseren en een teken van geloof en hoop vertegenwoordigen binnen de samenleving van Zoetermeer, verkondigend dat er grond is voor Hoop-op-Leven." De citaten zijn ontleend aan het ingebruiknemingsboekje van 21 mei 1976.

Nieuwe ontwikkeling

In het Noord-oostelijk deel van Zoetermeer is op 1 januari 2006 één Protestantse wijkgemeente-Noord gevormd door het samengaan van drie wijkgemeenten: de GK-Olijftak, de NH-Ichthuskerk-West en de GK-wijkgemeente Seghwaert-Noordhove-Oosterheem die op huurbasis gebruik maakt van de aula van het Oranje-Nassau College. Alle drie plaatsen van samenkomst blijven nog enige tijd in gebruik bij de nieuw gevormde wijkgemeente. In 2011 is het besluit gevallen De Olijftak te verkopen, nadat in de nieuwste stadswijk Oosterheem een kerkgebouw zal zijn gesticht (de Oosterkerk) voor de wijkgemeente die zich rekent tot de Gereformeerde Bond, zal wijkgemeente-Noord de dan verbouwde Ichthuskerk aan de Parkdreef als centrale plaats van samenkomst gaan gebruiken.

Met een sfeervolle dienst op zondag 23 maart 2014 is De Olijftak aan de eredienst onttrokken. De daarop volgende zondag, 30 maart, is de flink onder handen genomen en aan de huidige eisen aangepaste Ichthuskerk weer in gebruik genomen.

Maar, zoals bij het lemma 'Geschiedenis' is vermeld behield De Olijftak zijn kerkelijke bestemming en sinds begin 2016 in gebruik bij de Chinese Evangelische Kerk met de naam "Geloof, Hoop en Liefde".

De Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk, beide te Zoetermeer, zijn op 17 januari 2012 gefuseerd en gaan samen verder als Protestantse Gemeente Zoetermeer.

Orgel

Het orgel is in 1976 gebouwd door de Verschueren Orgelbouw b.v. Heythuysen.

Dispositie
  • Hoofdwerk: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk.
  • Nevenwerk: Holpijp 8' - Roerfluit 4' - Nasard 3' - Woudfluit 2' - Terts 1 3/5', vanaf c - Vox humana 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Fagot 16'.
  • Tremulant op beide manualen.
  • Koppelingen: pedaal + hoofdwerk; pedaal + nevenwerk; hoofwerk + nevenwerk.
  • Systeem: sleepladen met mechanische toets- en registertractuur.
  • Manuaalomvang: C-f3 (54 tonen). Pedaalomvang: C-d1 (27 tonen).
  • Adviseur: Jan J. van den Berg, organist van de Nieuwe kerk in Delft, die ook het inspelingsconcert verzorgde op 11 december 1976.
  • Het ontwerp van de orgelkas, trap en balustrade, uitgevoerd in massief oregon pine, kwam tot stand in overleg met de architect van de kerk.

Afbeeldingen

Alle foto's gemaakt of ingebracht door Laurens