Handelingen

Zoeterwoude, Hoge Rijndijk 18 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7: Regel 7:
[[Categorie:Provincie Zuid-Holland]]
[[Categorie:Provincie Zuid-Holland]]


{{#display_map:2382AR Hoge Rijndijk 18 Zoeterwoude, Nederland|type=hybrid}}


{|  
{|  
Regel 66: Regel 68:


==Orgel==
==Orgel==
Het orgel, in 1978 gebouwd door Pels van Leeuwen, is afkomstig van de, aan de eredienst onttrokken [[Zoeterwoude, Hoge Rijndijk 18 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen|O.L. Vrouw Onbevlekt ontvangenkerk]] in Zoeterwoude.
Het orgel, in 1978 gebouwd door Pels van Leeuwen, is afkomstig van de, aan de eredienst onttrokken [[Menswordingkerk]] in Leiderdorp.


== In de media ==
== In de media ==

Versie van 29 jan 2018 09:10


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Goede Herderkerk (voormalig O.L.V. Onbevlekt Ontvangen)
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zoeterwoude
Plaats: Zoeterwoude
Adres: Hoge Rijndijk 18
Postcode: 2382AR
Inventarisatienummer: 03737
Jaar ingebruikname: 1896
Architect: Tonnaer, J.H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 41040

Geschiedenis

De kerk is aanvankelijk gebouwd als de Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen, en staat al jaren bekend als "Meerburgkerk". De kerk is een markante en monumentale neoromaanse kerk met koepel en twee torens.

De R.K. parochie van de Menswording te Leiderdorp is in 2011 samengevoegd met de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Zoeterwoude. De Menswordingparochie gebruikte tussen 1966 en 1975 een noodgebouw aan de Gaarmeesterstraatin Leiderdorp. Naar een ontwerp van de architecten Kirch, van Eerden en Van der Laan werd in 1975 de definitieve kerk gebouwd aan het Heelblaadjespad 1.

In eerste instantie, in 2008, was het plan om de Meerburgkerk aan de eredienst te onttrekken, en de Menswordingkerk te handhaven. Vermoedelijk vooral door vele lokale acties in zomer en najaar 2008 voor behoud van de historische en monumentale Meerburgkerk is dit plan gewijzigd.

In de loop van de jaren 2000 hebben restauraties plaatsgevonden van delen van het exterieur, met name aan de voorgevel. Wegens gebrek aan middelen is dit steeds in etappes gebeurd. Sinds ongeveer 2009 zijn delen van het exterieur van de kerk verder gerestaureerd.

Met ingang van juni 2015 is het kerkgebouw tijdelijk gesloten om een nieuwe vloer te leggen. Het interieur zal ingrijpend aangepast worden om de kerk toekomstbestendig te maken en tegelijk bruikbaar te maken voor een breder gebruik van de kerkruimte. Tevens wordt daarbij het gehele interieur gerestaureerd. De kerk werd in het najaar van 2016 weer in gebruik gesteld voor de eredienst. Daarvoor werd de Menswordingkerk aan de eredienst worden onttrokken. Na de renovatie van de Meerburgkerk gingen beide gemeenschappen verder in Zoeterwoude als 'De Goede Herderkerk. Een aanzienlijk deel van de inventaris van de Menswording kreeg hierbij een plaats in Zoeterwoude.

Monumentomschrijving Rijksdienst

O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Gewijd 1896, J.H. Tonnaer. Neoromaanse bakstenen kruisbasiliek met achthoekige koepeltoren op de kruising en vierkante torens aan weerszijden van de voorgevel. De hoofdbeuken dragen houten tongewelven, de zijbeuken en het koor zijn in steen overwelfd. Mechanisch torenuurwerk, circa 1900.

Orgel

Het orgel, in 1978 gebouwd door Pels van Leeuwen, is afkomstig van de, aan de eredienst onttrokken Menswordingkerk in Leiderdorp.

In de media

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 10 Februari 1896.

De nieuwe R.K. kerk aan den Rijndijk, onder Soeterwoude, zal den 5en Maart a.s. plechtig worden gewijd door Mgr. C.J.M. Bottemanne, Bisschop van Haarlem.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur