Handelingen

Zoeterwoude, Hoge Rijndijk 18 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Zoeterwoude
Plaats : Zoeterwoude
Adres : Hoge Rijndijk 18
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1855
Huidige bestemming: gesloopt
Naam kerk : O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Architect :
Monument-status: n.v.t.
Inventarisatienummer: 03736


Geschiedenis

Gesloopt in 1900 en vervangen door de huidige kerk (zie onder).Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Zoeterwoude
Plaats : Zoeterwoude
Adres : Hoge Rijndijk 18
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1896
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Architect : Tonnaer, J.H.
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer: 03737


Geschiedenis

O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Gewijd 1896, J.H. Tonnaer. Neoromaanse bakstenen kruisbasiliek met achthoekige koepeltoren op de kruising en vierkante torens aan weerszijden van de voorgevel. De hoofdbeuken dragen houten tongewelven, de zijbeuken en het koor zijn in steen overwelfd. Mechanisch torenuurwerk, circa 1900.

Andere namen zijn Meerburgkerk en Koepelkerk. Meerburgkerk (Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen) Hoge Rijndijk 18 2382 Zoeterwoude-Rijndijk

De Meerburgkerk bestaat 113 jaar en is gebouwd in een opvallende neoromaanse stijl met koepel en twee torens. Het is hierdoor een zeer karakteristiek en een beeldbepalend gebouw aan de Hoge Rijndijk met een pastorie. De Meerburgparochie bestaat al meer dan 150 jaar. Er bestaat een prachtig boek over de Meerburgkerk en de hele Geschiedenis hier: “Bij ons aan de Meerburg”. Zeer lezenswaardig en vol met prachtige foto’s. Er is ook een begraafplaats naast de kerk wat weliswaar een aparte stichting heeft, maar die toch zeer nauw verbonden is met de parochie. De Meerburgkerk is een mooie, oude dame die helaas wat gebreken begint te vertonen als gevolg van achterstallig onderhoud. De kerk is echter het bezoeken waard en de parochie is gestart met acties om de kerk in volle glorie te herstellen!

De RK parochie van de Menswording is in 2011 samengevoegd met de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Zoeterwoude. Het gebouw van de Menswordingkerk is gesloten. De eventuele nieuwe bestemming is niet bekend. De Menswordingparochie gebruikte tussen 1966 en 1975 een noodgebouw aan de Gaarmeesterstraat. Naar een ontwerp van de architecten Kirch,van Eerden en Van der Laan werd in 1975 de definitieve kerk gebouwd aan het Heelblaadjespad 1. Zie ook onder Zoeterwoude.


In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 10 Februari 1896.

De nieuwe R.K. kerk aan den Rijndijk, onder Soeterwoude, zal den 5en Maart a.s. plechtig worden gewijd door Mgr. C.J.M. Bottemanne, Bisschop van Haarlem.

Afbeeldingen

ExterieurDe volgende foto's zijn genomen op 20 juli 2008, en beschikbaar gesteld voor locale acties tot behoud, naar aanleiding van de dreigende onttrekking aan de eredienst van dit uiterst markante kerkgebouw. In de afgelopen jaren hebben restauraties plaatsgevonden van delen van het exterieur, met name aan de voorgevel. Wegens gebrek aan middelen is dit tot nu toe steeds in etappes gebeurd.

Interieur