Handelingen

Zoeterwoude, Hoge Rijndijk 18 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 11 feb 2014 om 20:54 (Afbeeldingen)


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Zoeterwoude
Plaats : Zoeterwoude
Adres : Hoge Rijndijk 18
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1896
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Architect : Tonnaer, J.H.
Monument-status: Rijksmonument 41040
Inventarisatienummer: 03737


Geschiedenis

Andere namen zijn "Meerburgkerk" en "Koepelkerk". De R.K. parochie van de Menswording is in 2011 samengevoegd met de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Zoeterwoude. In eerste instantie, in 2008, was het plan om de laatstgenoemde (uiterst belangrijke) kerk aan de eredienst te onttrekken, en de eerstgenoemde (minder belangrijke) kerk te handhaven. Vermoedelijk vooral door vele locale acties is dit plan gewijzigd. (Het kerkgebouw van de Menswordingparocie is gesloten. De eventuele nieuwe bestemming is niet bekend. De Menswordingparochie gebruikte tussen 1966 en 1975 een noodgebouw aan de Gaarmeesterstraat. Naar een ontwerp van de architecten Kirch, van Eerden en Van der Laan werd in 1975 de definitieve kerk gebouwd aan het Heelblaadjespad 1.

In de loop van de jaren 2000 hebben restauraties plaatsgevonden van delen van het exterieur, met name aan de voorgevel. Wegens gebrek aan middelen was dit steeds in etappes gebeurd. Sinds ongeveer 2009 zijn delen van het exterieur van de kerk verder gerestaureerd. De komende tijd zal het interieur worden aangepakt, te beginnen met herstel van de vloer. Daarbij is men ook een herinrichting van plan. Verder bestaan er plannen, de huidige saaie, ongeveer in de jaren 1960 aangebrachte, witgrijze beschildering van het interieur ongedaan te maken; te vervangen door een kleurrijkere beschildering, die vergelijkbaar is met de oorspronkelijke aankleding.

Bericht van locaal actiecomité, anno 2008

De Meerburgkerk bestaat 113 jaar en is gebouwd in een opvallende neoromaanse stijl met koepel en twee torens. Het is hierdoor een zeer karakteristiek en een beeldbepalend gebouw aan de Hoge Rijndijk met een pastorie. De Meerburgparochie bestaat al meer dan 150 jaar. Er bestaat een prachtig boek over de Meerburgkerk en de hele Geschiedenis hier: “Bij ons aan de Meerburg”. Zeer lezenswaardig en vol met prachtige foto’s. Er is ook een begraafplaats naast de kerk, beheerd door een aparte stichting, maar toch zeer nauw verbonden met de parochie. De Meerburgkerk is een mooie, oude dame die helaas wat gebreken begint te vertonen als gevolg van achterstallig onderhoud. De kerk is echter het bezoeken waard en de parochie is gestart met acties om de kerk in volle glorie te herstellen!

Monumentomschrijving Rijksdienst

O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Gewijd 1896, J.H. Tonnaer. Neoromaanse bakstenen kruisbasiliek met achthoekige koepeltoren op de kruising en vierkante torens aan weerszijden van de voorgevel. De hoofdbeuken dragen houten tongewelven, de zijbeuken en het koor zijn in steen overwelfd. Mechanisch torenuurwerk, circa 1900.


In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 10 Februari 1896.

De nieuwe R.K. kerk aan den Rijndijk, onder Soeterwoude, zal den 5en Maart a.s. plechtig worden gewijd door Mgr. C.J.M. Bottemanne, Bisschop van Haarlem.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

De hieronder genomen foto's, d.d. 20 juli 2008, © JvN, zijn toen ook beschikbaar gesteld voor locale acties tot behoud, naar aanleiding van de toen dreigende onttrekking aan de eredienst van dit uiterst markante kerkgebouw.

Interieur