Handelingen

Zoeterwoude, Hoge Rijndijk 18 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Zoeterwoude
Plaats : Zoeterwoude
Adres : Hoge Rijndijk 18
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1896
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Architect : Tonnaer, J.H.
Monument-status: Rijksmonument 41040
Inventarisatienummer: 03737


Geschiedenis

Andere namen zijn "Meerburgkerk" en . De R.K. parochie van de Menswording is in 2011 samengevoegd met de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Zoeterwoude. In eerste instantie, in 2008, was het plan om de laatstgenoemde kerk aan de eredienst te onttrekken, en de eerstgenoemde kerk te handhaven. Vermoedelijk vooral door vele locale acties is dit plan gewijzigd. (Het kerkgebouw van de Menswordingparochie gaat sluiten in 2016. De eventuele nieuwe bestemming is niet bekend. De Menswordingparochie gebruikte tussen 1966 en 1975 een noodgebouw aan de Gaarmeesterstraat. Naar een ontwerp van de architecten Kirch, van Eerden en Van der Laan werd in 1975 de definitieve kerk gebouwd aan het Heelblaadjespad 1.

In de loop van de jaren 2000 hebben restauraties plaatsgevonden van delen van het exterieur, met name aan de voorgevel. Wegens gebrek aan middelen was dit steeds in etappes gebeurd. Sinds ongeveer 2009 zijn delen van het exterieur van de kerk verder gerestaureerd. Momenteel wordt de kerk heringericht. Hierbij worden zowel intereur als exterieur aangepakt, te beginnen met herstel van de vloer.

Monumentomschrijving Rijksdienst

O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Gewijd 1896, J.H. Tonnaer. Neoromaanse bakstenen kruisbasiliek met achthoekige koepeltoren op de kruising en vierkante torens aan weerszijden van de voorgevel. De hoofdbeuken dragen houten tongewelven, de zijbeuken en het koor zijn in steen overwelfd. Mechanisch torenuurwerk, circa 1900.


In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 10 Februari 1896.

De nieuwe R.K. kerk aan den Rijndijk, onder Soeterwoude, zal den 5en Maart a.s. plechtig worden gewijd door Mgr. C.J.M. Bottemanne, Bisschop van Haarlem.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

De hieronder genomen foto's, d.d. 20 juli 2008, © JvN, zijn toen ook beschikbaar gesteld voor locale acties tot behoud, naar aanleiding van de toen dreigende onttrekking aan de eredienst van dit uiterst markante kerkgebouw.

Interieur