Handelingen

Zoeterwoude, Hoge Rijndijk 18 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 6 aug 2017 om 07:49 (JvN heeft de pagina Zoeterwoude, Hoge Rijndijk 18 - O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen hernoemd naar Zoeterwoude, Hoge Rijndijk 18 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen zonder een doorverwijzing achter te laten)


Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zoeterwoude
Plaats: Zoeterwoude
Adres: Hoge Rijndijk 18
Postcode: 2382AR
Inventarisatienummer: 03737
Jaar ingebruikname: 1896
Architect: Tonnaer, J.H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 41040

Geschiedenis

Een andere naam voor de R.K. Kerk Onbevlekt Ontvangen is "Meerburgkerk". Belangrijke, markante neoromaanse kerk met koepel en twee torens.

De R.K. parochie van de Menswording te Leiderdorp is in 2011 samengevoegd met de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Zoeterwoude. De Menswordingparochie gebruikte tussen 1966 en 1975 een noodgebouw aan de Gaarmeesterstraatin Leiderdorp. Naar een ontwerp van de architecten Kirch, van Eerden en Van der Laan werd in 1975 de definitieve kerk gebouwd aan het Heelblaadjespad 1.

In eerste instantie, in 2008, was het plan om de Meerburgkerk aan de eredienst te onttrekken, en de Menswordingkerk te handhaven. Vermoedelijk vooral door vele lokale acties in zomer en najaar 2008 voor behoud van de historische en monumentale Meerburgkerk is dit plan gewijzigd: op termijn wordt de moderne, tamelijk onopvallende Menswordingkerk aan de eredienst onttrokken, na de hoognodige restauratie van de Meerburgkerk.

In de loop van de jaren 2000 hebben restauraties plaatsgevonden van delen van het exterieur, met name aan de voorgevel. Wegens gebrek aan middelen was dit steeds in etappes gebeurd. Sinds ongeveer 2009 zijn delen van het exterieur van de kerk verder gerestaureerd. Momenteel wordt de kerk heringericht. Hierbij worden zowel interieur als exterieur aangepakt, te beginnen met herstel van de vloer.

Met ingang van juni 2015 is het kerkgebouw tijdelijk gesloten om een nieuwe vloer te leggen. Het interieur zal ingrijpend aangepast worden om de kerk toekomstbestendig te maken en tegelijk bruikbaar te maken voor een breder gebruik van de kerkruimte. Tevens wordt daarbij het gehele interieur gerestaureerd. De kerk wordt naar verwachting in het najaar van 2016 weer in gebruik gesteld voor de eredienst. Daarna zal de Menswordingkerk aan de eredienst worden onttrokken.

Monumentomschrijving Rijksdienst

O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Gewijd 1896, J.H. Tonnaer. Neoromaanse bakstenen kruisbasiliek met achthoekige koepeltoren op de kruising en vierkante torens aan weerszijden van de voorgevel. De hoofdbeuken dragen houten tongewelven, de zijbeuken en het koor zijn in steen overwelfd. Mechanisch torenuurwerk, circa 1900.

In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 10 Februari 1896.

De nieuwe R.K. kerk aan den Rijndijk, onder Soeterwoude, zal den 5en Maart a.s. plechtig worden gewijd door Mgr. C.J.M. Bottemanne, Bisschop van Haarlem.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur