Handelingen

Zoeterwoude, Zuidbuurtseweg 13 - St. Jans' Onthoofding (1842 - 1904)

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 18 jun 2019 om 19:45 (- cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Jans' Onthoofding
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zoeterwoude
Plaats: Zoeterwoude
Adres: Zuidbuurtseweg 13
Postcode: 2381LB
Jaar ingebruikname: 1843
Architect: Molkenboer, Th.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

De buurtschap Zuidbuurt, ten zuiden van Zoeterwoude-Dorp, ligt gegroepeerd rond de Rooms-Katholieke Sint-Jan's Onthoofdingkerk.

Waterstaatskerk. Gesloopt 1904, waarna nieuwbouw volgde.

Vlak na de Reformatie werd op deze plek al een R.K. kerk gebouwd, die zoals veel schuilkerken of boerderijkerken buiten het eigenlijke dorp was gesitueerd. Zoeterwoude werd immers al in 1656 een zelfstandige statie van de R.K. kerk en de bij de Reformatie aan de protestanten kwijtgeraakte kerk in Zoeterwoude-Dorp werd nooit teruggegeven aan de katholieken. Daarnaast was het rooms-katholieken tot 1853 verboden kerken te bouwen in dorpen en steden, wat de betrekkelijk afgelegen locatie van de kerk in Zuidbuurt kan verklaren. De schuilkerk werd in 1843 vervangen door een waterstaatskerk en in de jaren 1902-1904 door de huidige neogotische St.-Jan's Onthoofdingkerk. Deze werd ontworpen door Jan Stuyt en Joseph Cuypers, maar de toenmalige deken F.C.X. Mosmans had aanzienlijke invloed op details van het ontwerp en versiering van het gebedshuis.

Op 12 juni 1964 brandde de kerk af, maar de toren bleef gespaard. Enkele jaren later werd een deel van de kerk onder leiding van de architect P.N.A. Sips herbouwd; van de oorspronkelijke luister is echter veel verdwenen. Van het priesterkoor en dwarsschip, nog bereikbaar via de oorspronkelijke "dodenpoort", zijn alleen nog de ruïnes overgebleven. Het langschip werd afgesloten door een blinde muur en overkapt met vijf spitsdaken. (Bron:Wikipedia).