Handelingen

Zundert, Molenstraat 7 - Trudo

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 11 jun 2023 om 09:53 (→‎Interieur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Trudo
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Zundert
Plaats: Zundert
Adres: Molenstraat 7
Postcode: 4881CP
Sonneveld-index: 08653
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: J. Stuyt
Huidige bestemming: rooms-katholieke kerk met kerkhof
Monument status: Rijksmonument 519325



Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Uiterst belangrijke Stuytkerk met koepel en toren. Barokke altaren. Deze kerk lijkt flink op de (voormalige) St. Egbertuskerk in Almelo (ook toren en koepel).

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Inleiding

Driebeukige Rooms Katholieke KERK St. Trudo met vieringskoepel. Plannen voor een nieuw te bouwen kerk en contact met de architect bestonden al vanaf 1912. De uiteindelijke bouw vond plaats in 1927 naar ontwerp van architect J. Stuyt in Traditionalistische vormen met elementen van het Neo-Romaans. De kerk staat aan de Molenstraat, in de kern van Zundert.

Omschrijving

Het driebeukige middenschip telt vier traveeen onder zadeldak. De zijbeuken zijn lager dan het middenschip en zijn per travee voorzien van een schilddakje, haaks op het zadeldak van het middenschip. Transept onder zadeldak. Boven de viering is een grote ronde koepel geplaatst. Tegen het koor een halfronde absis, voorzien van een lage omgang onder lessenaarsdak. Tegen de voorzijde (aan de noord-westkant van de kerk) is een portaal geplaatst, dit is iets lager dan het schip. Hierin is een breed portiek met drie rondboogopeningen op zuilen aangebracht. Links daarvan een devotie-kapelletje, rechts een lage achthoekige toren. Achter het devotiekapelletje staat een vierkante toren, het bovenste gedeelte is achtzijdig, bekroond door een spits. Aan de achterzijde, tussen dwarsbeuken en koor, zijn blokvormige bouwmassa's onder tentdak aanwezig.

De kerk is uitgevoerd in baksteen, voorzien van muizetandlijsten en steunberen tegen de zijgevels. De topgevels van het portaal en de dwarsbeuken zijn voorzien van tegels, zwart-wit in een ruitpatroon, omgeven door een rode en gele band. In de topgevels van de dwarsbeuken is een geel kruis verwerkt, aan de voorzijde, boven het portaal is een heiligenbeeld in een nis in de topgevel opgenomen. Onder het dak van de absis is een betegelde band met ruitpatronen in zwart, wit, geel en rood aangebracht. De daken zijn gedekt met leien en voorzien van geprofileerde goten op klossen. Boven het portaal bevindt zich een groot rond raam met stervormige roedenverdeling. De zijgevels hebben hooggeplaatste halfronde ramen met een natuurstenen middenstijl, gevuld met glas-in-lood. Ramen in dezelfde vorm maar groter zijn in de topgevels van de dwarsvleugels geplaatst. In het dakvlak van de dwarsvleugels dakkapelletjes, driehoekig met houten front. In bovenste rand van de koepel zijn verdiept in het metselwerk gelegen ramen aangebracht. De absis heeft ronde ramen.

Het interieur is wit gepleisterd. De wanden hebben een tweeledige opstand. Het dwarsschip heeft tegen de kopse gevels een uitbouw die correspondeert met een nis in het interieur. Hierin bevindt zich in de zuiderdwarsarm een barok altaarretabel uit 1622 door Hans van Mildert, afkomstig uit de St. Michielsabdij te Antwerpen. In het retabel een schilderij voorstellende de Aanbidding der Drie Wijzen, kopie naar Rubens uit 1809 door K. van Amelsfoort; daarbij behoren de oorspronkelijk op het fronton geplaatste, nu los in de kerk staande beelden van de H. Maagd, de H. Michael en de H. Norbertus, eveneens door Hans van Mildert. Tot de inventaris behoren verder een altaartombe in het noordertransept, de tabernakelkast in een noordelijke zijkapel, alle uit de St. Michielsabdij. Aan de noordzijde ook een barok marmeren altaarretabel uit omstreeks 1655, met schilderstuk door Ph. Fruytier, voorstellende de Verheerlijking van de H. Maagd. In de zuidkapel een marmeren altaarretabel uit omstreeks 1675 door Artus Quellien de Jonge, met schilderstuk door Johannes Erasmus Quellin voorstellende de Verschijning van Maria aan de zalige Herman Jozef. Twee gebeeldhouwde eiken biechtstoelen uit de zeventiende eeuw. Een preekstoel uit 1840 komt van Atelier Peeters uit Turnhout.

Waardering

  • De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kerkelijk centrum in de periode kort na 1900.
  • Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering, waarin de architect heeft willen afrekenen met de traditionele neostijlen.
  • Het is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Cuypers en Stuyt. Het heeft kunsthistorisch belang door de aanwezige oudere interieuronderdelen.
  • Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp.
  • Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

MIP omschrijving

(MIP nummer: ZB131-002785)

  • Naam monument: St. Trudo
  • Bouwperiode: 1921
  • Gevels en materialen: Kruiskerk met vierkante toren. Ronde vieringtoren. Halfronde absis. Baksteen, betegeld veld in topgevel transept, band om absis.
  • Vensters en deuren: Voorportaal met drie rondboogramen. Brede rondboogramen. Glas-in-lood. Rondraammet stervormige verdeling in voorgevel.
  • Dak en bedekking: Samengesteld zadeldak en spitsen, lei.
  • Interieur: afkomstig uit St. Michielsabdij, Antwerpen, Altaarretabels en twee gebeeldhouwde eiken biechtstoelen (XVII).
  • Bijzonderheden: Beeld in nis topgevel voorkant. Grafsteen in zijmuur en op de grond uit 17de eeuw o.a. Antonie van Lanschot, 1658.
  • Omschrijving: Barok altaarretabel uit 1622 door Hans van Mildert, met schilderij voorstellende de Aanbidding der Drie Wijzen, kopie naar Rubens uit 1809 door K. van Amelsfoort; daarbij behoren de oorspronkelijk op het fronton geplaatste, nu los in de kerk staande beelden van de H. Maagd, de H. Michaël en de H. Nobertus, eveneens door Hans van Mildert. Altaartombe, de tabernakelkast, Barok marmeren altaarretabel uit omtreeks 1655 met schilderstuk door Ph. Fruytier, voorstellende de Verheerlijking van de H. Maagd. Marmeren altaarretabel uit omstreeks 1675 door Artus Quellien de Jonge, met schilderstuk door Johannes Erasmus Quellien voorstellende de Verschijning van Maria aan de zalige Herman Jozef.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door gebr. Vermeulen in 1961. De orgelkas (Rijksmonument), is waarschijnlijk gemaakt door Joseph Binvignat rond 1775 en is afkomstig van een parochiekerk uit Cadier en Keer.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur