Handelingen

Zundert, Oekelsestraat - Kapel Onze Lieve Vrouw van de Vrede

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 21 mrt 2023 om 19:55 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Zundert
Plaats: Buurtschap Oekel
Adres: Oekelsestraat
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect: Oomen, Oosterhout
Huidige bestemming: wegkapel
Monument status: geenGeschiedenis

Het kapelletje dat hier op de driesprong Oekelsestraat, Schriekenweg en Gelderdonksestraat staat, is toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Vrede. Deze kapel is gebouwd uit dankbaarheid dat de buurt gespaard is gebleven van oorlogsgeweld. Door de buurtbewoners werden de financiële middelen bijeengebracht, waaronder een bijdrage van een Duitse soldaat. Op een stuk grond dat werd afgestaan door Adr. Martens-Haest, met steentjes die bestemd waren voor de te bouwen St. Andreaskapel, is het kapelletje in 1944 - 1945 gebouwd naar een ontwerp van architect Oomen te Oosterhout.

Het beeld werd ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag geschonken door de weduwe H. Maes-van der Sanden. Op haar verjaardag, 25 maart 1945, werd het kapelletje ingezegend door Pastoor Verbunt.

In 1974 werden de Oekelsestraat en Schriekenweg verbreed. De klinkers werden vervangen door asfalt en het kapelletje moest op 15 mei 1974 wijken voor het verkeer. Een van de buurtbewoners bezat nog een tekening van de afgebroken kapel. Volgens deze tekening is de kapel herbouwd. De grond hiervoor werd beschikbaar gesteld door Jan Martens. Deze kapel staat ten opzichte van de oude kapel een aantal meters naar achteren. Pastoor Verheije heeft de kapel op 4 mei 2003 ingewijd.

Afbeeldingen