Handelingen

Zutphen, Willem Dreesstraat 4 - Het Lichtpunt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Lichtpunt
Genootschap: Geref. Kerken in Ned. Vrijgemaakt
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zutphen
Plaats: Zutphen
Adres: Willem Dreesstraat 4
Postcode: 7204JK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2008
Architect: Borkent, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk.

Gebouwd ter vervanging van de te klein geworden kerk in de binnenstad.

Orgel

Op 28 augustus 2009 is het orgel van Het Lichtpunt in gebruik genomen. Het is een in 1868 gebouwd orgel. De maker is James Nicholson uit Newcastle on Tyne en was gebouwd voor de Alston Methodist Church. Orgelmaker Fokke Rinse Feenstra heeft het orgel gerestaureerd en het in een nieuwe kas geplaatst. Deze nieuwe kas past goed bij het interieur van Het Lichtpunt. Veel info over de bouw en ook over de rijke geschiedenis van het oude gebouw is te vinden op de website van de kerkelijke gemeente.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 oktober 2006.

De gereformeerde kerk vrijgemaakt van Zutphen telt rond de 560 leden. Het gebouw aan de Halterstaat, waar de gemeente sinds begin jaren vijftig kerkt, is inmiddels te klein geworden. Daarom kijkt de gemeente uit naar een groter kerkgebouw. Op dit moment zijn er onderhandelingen gaande over de aankoop van een stuk grond nabij het Graaf Ottobad, zo meldt de gemeente in een persbericht. Een architect heeft een voorlopig ontwerp gemaakt voor een nieuw kerkgebouw. In 1969 was het aantal gemeenteleden nog 208. Sindsdien deed zich een sterke groei voor, met name in de laatste tien jaar. Er is geen mogelijkheid om het bestaande kerkgebouw, mede door de strenge eisen voor brandveiligheid, tegen redelijke kosten uit te breiden. Na onderzoek van een projectgroep is in maart dan ook besloten tot de bouw van een nieuwe kerk.

Uit Reformatorisch Dagblad, 23 december 2008.

De gereformeerde kerk vrijgemaakt te Zutphen heeft vorige week zondag voor het eerst gekerkt in haar nieuwe kerkgebouw. Strengere brandveiligheidseisen, hoge verbouwingskosten en een constante gemeentegroei hebben de gemeente een paar jaar geleden tot nieuwbouw doen besluiten.

Het nieuwe kerkgebouw, Het Lichtpunt, naast het Graaf Ottobad, kenmerkt zich door transparantie. Opvallend is de koepel in dezelfde rode kleur als de nabijgelegen brandweerkazerne. Op zaterdag 17 januari krijgen belangstellenden uit Zutphen en omgeving de mogelijkheid het kerkgebouw te bezichtigen. Een week later zijn oud-leden -mensen die later verhuisd zijn naar gemeenten buiten Zutphen- welkom.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur