Handelingen

Zwolle, Theodorahof - Theodorakapel: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Geschiedenis)
(Geschiedenis)
 
(4 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 13: Regel 13:
 
  | provincie            =  Overijsel
 
  | provincie            =  Overijsel
 
  | gemeente          =  Zwolle
 
  | gemeente          =  Zwolle
  | plaats                = Zwolle
+
  | plaats                =   Zwolle
 
  | adres                  =  Theodorahof 20
 
  | adres                  =  Theodorahof 20
  | postcode            =
+
  | postcode            =   8011 AA
 
  | idnr                    =  20821
 
  | idnr                    =  20821
 
  | jaaringebruikname  =  1904
 
  | jaaringebruikname  =  1904
Regel 24: Regel 24:
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 +
Burgemeestersdochter Theodora Ludovica Vos de Wael laat haar woning en een legaat van vijfduizend gulden na aan de parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming. Op de plek van haar woning aan de Harm Smeengekade worden een klooster (met kapel) en een pension gesticht voor oudere vrouwen, later ook voor mannen. Zij worden verzorgd door de uit Maastricht afkomstige zusters Carolus Borromeus, in de volksmond ook wel de zusters van Onder de Bogen genoemd.
 +
De kapel wordt tijdens een dienst in 2001 opnieuw ingewijd door kardinaal mgr. Simonis. De toen nog naamloze kapel krijgt dan ook haar huidige naam op de gevel. In dat jaar wordt ook de Stichting Vrienden van de Theodorakapel opgericht. Zij wil de kapel voor de toekomstige generaties behouden ter nagedachtenis aan Theodora Vos de Wael.
 +
In de kapel wordt in 2007  een piëta gevonden. Het beeld van de treurende Maria, met in haar armen de stervende Jezus, is verborgen achter een blinde muur, in een nis aan de linkerzijde van de kapel. Het beeld is rond 1900 gemaakt door de kunstenaar Bokhoven. Het verhaal gaat dat medio jaren zestig één van de arbeiders die in de kapel werkte het beeld wilde beschermen tegen een tweede beeldenstorm (Vaticaanse Concilie) en het beeld daarom inmetselde in de nis.
 +
Door vele betrokken Zwollenaren is hard gewerkt om de kapel te behouden. De Theodorakapel is flink gerenoveerd en in oude luister hersteld. De Theodorakapel is vanaf juni 2019 beschikbaar voor een breed Zwols publiek. De kapel wordt gebruikt voor (kleinschalige) activiteiten op het gebied van bezinning, cultuur en ontmoeting aangevuld met vele mogelijkheden voor bijvoorbeeld verhuur en bijzondere projecten.
 +
* (Bron:[https://theodorakapel.nl/page/view/het-verhaal Theodorakapel.nl])
  
https://theodorakapel.nl/
+
==Externe link==
 +
* [https://theodorakapel.nl/ Theodorakapel]
 +
 
 +
==Afbeeldingen==
 +
<gallery>
 +
Zwolle R.K.Theodorakapel 1904.jpg|Kopie Google Maps
 +
Zwolle R.K.Theodorakapel.jpg|Kopie Google Maps
 +
</gallery>

Huidige versie van 25 mei 2021 om 18:13


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Theodorakapel
Genootschap: RK
Provincie: Overijsel
Gemeente: Zwolle
Plaats: Zwolle
Adres: Theodorahof 20
Postcode: 8011 AA
Sonneveld-index: 20821
Jaar ingebruikname: 1904
Architect:
Huidige bestemming:
Monument status:Geschiedenis

Burgemeestersdochter Theodora Ludovica Vos de Wael laat haar woning en een legaat van vijfduizend gulden na aan de parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming. Op de plek van haar woning aan de Harm Smeengekade worden een klooster (met kapel) en een pension gesticht voor oudere vrouwen, later ook voor mannen. Zij worden verzorgd door de uit Maastricht afkomstige zusters Carolus Borromeus, in de volksmond ook wel de zusters van Onder de Bogen genoemd. De kapel wordt tijdens een dienst in 2001 opnieuw ingewijd door kardinaal mgr. Simonis. De toen nog naamloze kapel krijgt dan ook haar huidige naam op de gevel. In dat jaar wordt ook de Stichting Vrienden van de Theodorakapel opgericht. Zij wil de kapel voor de toekomstige generaties behouden ter nagedachtenis aan Theodora Vos de Wael. In de kapel wordt in 2007 een piëta gevonden. Het beeld van de treurende Maria, met in haar armen de stervende Jezus, is verborgen achter een blinde muur, in een nis aan de linkerzijde van de kapel. Het beeld is rond 1900 gemaakt door de kunstenaar Bokhoven. Het verhaal gaat dat medio jaren zestig één van de arbeiders die in de kapel werkte het beeld wilde beschermen tegen een tweede beeldenstorm (Vaticaanse Concilie) en het beeld daarom inmetselde in de nis. Door vele betrokken Zwollenaren is hard gewerkt om de kapel te behouden. De Theodorakapel is flink gerenoveerd en in oude luister hersteld. De Theodorakapel is vanaf juni 2019 beschikbaar voor een breed Zwols publiek. De kapel wordt gebruikt voor (kleinschalige) activiteiten op het gebied van bezinning, cultuur en ontmoeting aangevuld met vele mogelijkheden voor bijvoorbeeld verhuur en bijzondere projecten.

Externe link

Afbeeldingen