Handelingen

,s-Gravenhage, Robijnhorst 201 - Adventkerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf ,s-Gravenhage, Robijnhorst 201 - Christus Koning)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Robijnhorst 201
Postcode: 2592TS
Sonneveld-index: 02133 19652
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Lelieveldt, J.A.
Huidige bestemming: Kerk Zevendedags Adventisten (2009)
Monument status: geenGeschiedenis

Gebouwd als R.K. Kerk Christus Koning. Interessante moderne kerk met vrijstaande toren in de uitbreidingswijk Mariahoeve. Buiten gebruik als R.K. Kerk in 2003. In 2007 verkocht aan de Zevendedags Adventisten (ZDA). In april 2009, na uitgebreide verbouwing, door de Zevendedags Adventisten in gebruik genomen, die hun vieringen op zaterdagen houden. Sindsdien heet het kerkgebouw Adventkerk.

Op zondagen is deze kerk in gebruik (geweest?) door de Bethel International Church.

Gebouwomschrijving SKKN

De Christus Koningkerk in de wijk Mariahoeve vormde één parochie met de Mariakerk (Onbevlekt Hart van Maria) in de wijk Marlot. De kerk werd in 2003 aan de eredienst onttrokken en werd verkocht. De slotviering heeft op 1-11-2003 plaatsgevonden.

Het kerkgebouw is niet georiënteerd. De hoofdingang bevindt zich aan de noordoostzijde, het liturgisch centrum aan de zuidwestzijde.

Op 31-10-1959 opdracht om een parochie op te richten in de nieuwe wijk Mariahoeve. Op 23-12-1959 ingebruikname van de noodkerk. Op 21-2-1960 oprichting van de parochie onder het patronaat van Christus Koning en benoeming van J.A.M. van Adrichem tot bouwpastoor. Op 21-9-1960 opdracht aan architect J.A. Lelieveldt te Rotterdam om schetsplan te maken. De bouw werd gegund aan Aannemersbedrijf F. Geers te Voorburg en op 26-10-1962 werd de eerste paal geslagen. Eerste steenlegging op Christus Koning-feest 1963. Consecratie van de kerk op 30-8-1964.

De kerk is gebouwd naar ontwerp van Architectenbureau Lelieveldt (J.A. en H.H.J. Lelieveldt) te Rotterdam; in de literatuur en in het kerkarchief wordt ook alleen J.A. Lelieveldt als architect genoemd. Deze architect heeft voor zover bekend vier (R.K.) kerken ontworpen: de St. Petruskerk (thans Pieterkerk geheten) te IJmuiden in 1958-1959, de Haagse Christus Koningkerk (1963), de St. Martinus te Bovenkarspel (1965) en de H. Felicitaskerk te Spijkenisse (1962). J.A. Lelieveldt ontwierp ook de inrichting van de kerk. Blijkens het kerkarchief ontving hij tekenloon voor m.n. het glas in lood, tabernakel, doopvont, kerkmeubelen, 'orgelstoel', flambouwen, altaarkandelaars en -kruisjes, paaskaars(kandelaar) en godslamp. Het kerkmeubilair (houtwerk) werd vervaardigd door Warffemius, het smeedwerk door de fa. Teulings (Teulings uit 's-Hertogenbosch ?) en aannemer Geers; de belangrijkste metalen voorwerpen zijn echter van H. van der Heijden uit Bodegraven.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 april 2007.

De zevendedagsadventisten te Den Haag krijgen een nieuwe kerk. Eind maart is het huidige gebouw aan de Noordwest Buitensingel verkocht aan een consortium dat bestaat uit de Haagse woningbouwcorporatie Staedion en de projectontwikkelingsorganisatie Credo in Oosterbeek. Begin deze maand hebben de Haagse adventisten de aankoop van hun nieuwe onderkomen, de Christus Koningkerk in de Haagse wijk Mariahoeve, formeel beklonken. De gemeente blijft de komende maanden bijeenkomen in de oude kerk, totdat het nieuwe gebouw klaar is. Op de plek van de oude kerk worden woningen gebouwd.

Afbeeldingen