Handelingen

Aalsmeer, 1e J.C. Mensinglaan 31 - Zuiderkerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Aalsmeer, Hortensialaan 55 - Zuiderkerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Aalsmeer
Plaats: Aalsmeer
Adres: 1e J.C. Mensinglaan 31
Postcode: 1431RV
Inventarisatienummer: 04613
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Berghoef & Klarenbeek
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: geen


Geschiedenis

Doorsnede Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage
Plattegrond Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Interessante, charmante, wederopbouwkerk met mooie dakruiter. Buiten gebruik als kerk, na laatste dienst 29-06-2008, samengegaan met Gereformeerde Triumphatorkerk, die nu (PKN) Open Hof Kerk heet.

Aalsmeer – De PKN (vm. Ned. Herv.) Zuiderkerk aan de Hortensialaan, in 1953 gebouwd naar een ontwerp van Berghoef en Klarenbeek, is gesloten. Op 29 juni 2008 is hier de laatste kerkdienst gehouden, en de kerk is verkocht. De Gereformeerde Triumphatorkerk aan de Ophelialaan is de protestantse kerk voor deze wijkgemeente geworden, met de naam "Open Hof". Het orgel (Van Leeuwen. 1957) is in 2009 overgeplaatst naar de Ned. Herv. Sionskerk in Houten. (61-09/62-09).

Recente geschiedenis

Eind 2011 is een plan gepresenteerd tot sloop van het kerkgebouw en bouw van een appartementencomplex ter plaatse. Dit plan is echter niet uitgevoerd. In de loop van de jaren 2010 zijn nieuwe plannen gemaakt, waarin de Zuiderkerk toch behouden blijft en deel gaat uitmaken van een complex zorgappartementen. In 2017 is één plan verder uitgewerkt en gepresenteerd. Start (in)bouw van complex seniorenwoningen in april 2021.

Orgel

Willem van Leeuwen bouwde in 1957 een orgel voor de Zuiderkerk in Aalsmeer. Het was geplaatst op een orgelbalkon. Er waren twee registers gereserveerd. Louis Kramer restaureerde het in 1977 en verplaatste het naar de begane grond. Bij die gelegenheid zijn verschillende registers vervangen en er zijn ook nieuwe toegevoegd. Op 9 december 1977 is het orgel weer in gebruik genomen. De Zuiderkerk is in 2008 gesloten na een laatste kerkdienst op 29 juni 2008. Het orgel werd verkocht aan de Sionkerk in Houten, een kerkgebouw van de hervormde wijkgemeente Sion.

Materialen en kleuren

Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage

  • Vloer: Noorse lei 50 x 50 cm, in cirkelbogen gelegd
  • Wanden:baksteen
  • Kap en zoldering: spanten in het zicht, cassetteplafond in blauw, wit en goud
  • Meubilair: mahonie, doopvont gepolijst hardsteen
  • Verwarming: centrale verwarming
  • Verlichting: 4 cilinders, als lampion geplooid
  • Aantal plaatsen: ongeveer 350

In de media

  • Uit Witte Weekblad", 5 juli 2008.

AALSMEER - Afgelopen zondag vond de laatste kerkdienst plaats in de Zuiderkerk. Het gebouw dat in 1953 in gebruik werd genomen is daarmee 55 jaar lang de thuishaven geweest van de hervormde gemeente in Zuid. Tijdens de afscheidsdienst, die uiterst druk bezocht was, werd stil gestaan bij het heden, verleden en de toekomst van de kerk. De kerkelijke gemeente smelt samen met de Triumphatorkerk, het kerkgebouw is verkocht aan een plaatselijke projectontwikkelaar.

Voor veel mensen heeft het kerkgebouw in de loop der jaren veel betekend. Er zijn kinderen gedoopt, trouw- en rouwdiensten gehouden, er is belijdenis gedaan en er zijn vriendschappen ontstaan. Begrijpelijk dat de dienst van zondag doorspekt was met een behoorlijke vleug weemoed. En hoewel er menig traantje werd weg gepinkt, was het afscheid volgens enkele van de aanwezigen beslist niet zwaarmoedig. Volgens dominee Prins van de Triumphatorkerk die collega Van Popering de slotdienst zag leiden, was het allemaal bijzonder stemmig gedaan: "De kinderen van de kindernevendienst hadden vrolijk gekleurde zwaaihandjes gemaakt waarmee ze aan het einde van de dienst de kerk inkwamen. Sommigen hadden er 'doeiii!' opgeschreven. Daarmee maakten ze het afscheid een stuk luchtiger."

Verder werd een aantal ornamenten uitgebreid uitgeleide gedaan. Onder meer de kanselbijbel, het kruis en het doopvont worden meegenomen naar de Triumphatorkerk die straks onder de naam Open Hofkerk een nieuwe toekomst tegemoet gaat. Er zijn vergevorderde plannen om dit gebouw her in te richten zodat het wat meer toegerust is op de wensen en eisen van deze tijd. Ook het leven van een aantal gebrandschilderde ramen van de Zuiderkerk zal verlengd worden in de kerk aan het Seringenpark.

Het kerkgebouw wat (sic) leeg achterblijft, ondergaat hoogstwaarschijnlijk een heel ander lot. Hoewel alle opties nog open zijn, is de kans het grootst dat de kerk tegen de vlakte gaat en er een nieuwe invulling aan dit terrein gegeven gaat worden. De kerk en de pastorie zijn onlangs bij opbod verkocht. Het beste bod was van een Aalsmeerse ontwikkelaar die er mooie plannen mee heeft. Hij acht de tijd echter nog niet rijp om de potentiële plannen wereldkundig te maken. "Eerst gaan we met de gemeente om de tafel om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. We sluiten vooralsnog niets uit. Ook niet de mogelijkheid dat de huisartsenpost die op het Praamplein niet doorging, op deze locatie een plek krijgt. Eventueel in combinatie met een steunpunt van het Rode Kruis die op de Spoorlaan weg moet", aldus een woordvoerder van de ontwikkelaar. Over de vraag of het kerkgebouw nog lang zal blijven staan, konden geen mededelingen worden gedaan.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur