Handelingen

Maastricht, Kesselskade 43 - Augustijnenkerk (1661 - 1964)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Maastricht, Kesselkade 43 - Augustijnenkerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Augustijnenkerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Maastricht
Plaats: Maastricht
Adres: Kesselskade 43
Postcode: 6211EP
Sonneveld-index: 13112
Jaar ingebruikname: 1661
Architect:
Huidige bestemming: Cultureel Centrum
Monument status: Rijksmonument 27175


Geschiedenis

Monumentale barokkerk, gebouwd als Augustijnenkerk. Later, in 1918, parochiekerk Sint Joseph, een parochie die was afgesplitst van de St. Matthiasparochie. In 1962 werd wegens ontvolking van de Maastrichtse binnenstad deze St. Josephparochie weer opgeheven. Het kerkgebouw werd in 1964 buiten gebruik gesteld. Sinds 1964 heeft deze kerk diverse niet-kerkelijke bestemmingen gehad, o.a. cultureel centrum.

Al het barokke meubilair is in de loop der decennia uit de kerk verdwenen, naar diverse andere kerkgebouwen. Een deel van het gebouw is nog steeds in gebruik als verenigings- en repetitielokaal van de Mastreechter Staar

(Bron: Lijst van Kerken in Maastricht Lijst van Kerken in Maastricht )

Monumentomschrijving Rijksdienst

Voormalige AUGUSTIJNENKERK, thans cultureel centrum. Zaalkerk uit 1659-1661 met koor uit 1920. Aan de oostkant een barokke façade met twee pilasterstellingen, voluutafdekkingen en festoenen. In de top een reliefvoorstelling met vlammend hart. Inwendig een houten tongewelf en rococo-stucwerk boven de triomfboog. Hoofdaltaar XVIIIc, afkomstig uit de kerk van Hulsberg. Twee zijaltaren XVIIIc, uit de O.L. Vrouwekerk. Communiebank XVIII, uit Horn. Biechtstoel XVIII A, uit Limbricht. Preekstoel XVIId, uit Horst. De RK Augustijnerkerk dateert al van 1661. De kerk is nu buiten gebruik en wordt als cultureel centrum gebruikt. De doopvont uit deze kerk, gehouwen uit één stuk graniet (z.g. Ardenner blauwsteen), is door edelsmid Kreijen uit Kerkrade voorzien van een nieuw deksel met afbeeldingen die verwijzen naar de H. Servaas, bisschop van Maastricht. Zondag 27 augustus 2006 is de gerestaureerde doopvont in gebruik genomen in de Kerk van de Friezen, kort bij het Sint Pietersplein in Rome.

Externe links

Afbeeldingen