Handelingen

Stokkum, Pastoor van Sonsbeeckstraat 22 - Suitbertus ( 1915 - 2018)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Stokkum, Pastoor van Sonsbeeckstraat 22 - Suitbertus)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Suitbertus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Montferland
Plaats: Stokkum (Gld)
Adres: Pastoor van Sonsbeeckstraat 22
Postcode: 7039AJ
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1915
Architect: Gils, J. van; Dongen, J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Kleine neogotische kerk met dakruiter.

Stokkum, gelegen ten westen van 's-Heerenberg, heeft sinds begin twintigste eeuw een eigen parochie. Toen groeide de oudere buurtschap uit tot kerkdorp.

De kerk dateert uit 1915 en werd ontworpen door J. van Gils (1865-1919). Het was één van zijn laatste werken. De kerk werd vermoedelijk niet afgebouwd: de fronttoren en een deel van het schip bleven achterwege.

Omstreeks 1960 (?) volgde een ingrijpende verbouwing naar ontwerp van J. van Dongen. Toen verdwenen de dakkapellen met bovenlichten en werd het huidige voorportaal toegevoegd. De schilderingen en ramen uit de bouwtijd zijn toen verdwenen en vervangen door de huidige inrichting en beglazing.

  • 2017 - Besloten is om de kerken in Braamt, Kilder, Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl en Stokkum te gaan sluiten. Dat betekent dat voor Pasen 2018 in de betreffende kerken de laatste weekendviering zal zijn en dat binnen 2 jaren de deur van de kerk definitief op slot gaat. De kerken die vooralsnog openblijven (Beek, Didam, ’s-Heerenberg, Wehl en Zeddam) krijgen een bestemming voor de gehele parochie.
  • 2018 - 11 maart - Een eucharistieboekje van liefst 23 bladzijden geeft deze zaterdagavond aan dat er iets bijzonders gaat gebeuren in de St. Suitbertuskerk in Stokkum: het is de laatste weekendviering in het kleine, knusse kerkje aan de Pastoor van Sonsbeeckstraat.
  • 2019 - Begin september zijn de laatste stappen gezet voor de concrete onttrekking aan de eredienst van vijf kerkgebouwen. Dit betreft Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl, Braamt en Stokkum. De buitengebruikstelling van de kerk van Kilder verkeert nog in een andere fase.
  • 2020 - Het proces van verkoop verloopt moeizamer dan was voorzien. De eerste koper is inmiddels afgehaakt.
  • 2024 - De kerk is inmiddels verkocht en krijgt een sociaal culturele functie;

Externe link

Afbeeldingen