Handelingen

Brunssum, Kerkstraat 135 - Gregorius de Grote

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gregorius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Brunssum
Plaats: Brunssum
Adres: Kerkstraat 135
Postcode: 6441BD
Sonneveld-Index: 12670
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Böhm en Ockhuysen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 532214


Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke moderne kerk met toren in het centrum van Brunssum. Verving een eerder kerkgebouw dat schuin tegenover lag.

Nieuwe R.K. parochiekerk St. Gregorius de Grote, gebouwd begin jaren 1960 ter vervanging van de nabijgelegen, neoromaanse voorganger die wegens mijnschade moest worden afgebroken.

Grote, rechthoekige zaalkerk, met vrijstaande klokkentoren en semi-vrijstaande doopkapel, ontworpen door de bekende Duitse architect Gottfried Böhm. Het is de enige Nederlandse kerk die hij ontworpen heeft. In de kerk, die zelf niet op de (monumenten)lijst is geplaatst, een hardstenen doopvont in laatgotische trant, anno 1672. De kerk valt onder het z.g. Beschermingsprogramma_Wederopbouw_1959-1965 .

  • 2019 - Het Parochiecluster Brunssum-Centrum moet op zoek naar extra fondsen voor restauratie van de Gregoriuskerk. Burgemeester en Wethouders van Brunssum hebben een verzoek om subsidie afgewezen. Voor de restauratie van de Gregoriuskerk is 450.000 euro nodig. Het kerkbestuur van de parochie had de gemeente om een bijdrage van 70.000 euro gevraagd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk H. Gregorius de Grote met doopkapel, klokkentoren en aanleg met hoofdpartij, zijtrappartij, erfafscheiding en bloembakken

Orgel

Müller-orgel

In 1857 is het Müller-orgel van deze parochiekerk St. Gregorius in Brunssum gebouwd. In 1872 pasten de gebroeders Vermeulen uit Weert het instrument aan. In 1954 werd een nieuwe kerk gebouwd, waarna de oude werd afgebroken. Nadat de kerk was vervangen door de huidige, werd het orgel daar geplaatst door Verschueren (1955). Het werd vervolgens uitgebreid tot 30 stops. Voor het pedaal werden elektropneumatische schuifladen geïnstalleerd. Arbeidsconsulent was dhr. N. Zeyen uit Kerkrade namens de KKOR. Het instrument werd op 18 december 1955 in gebruik genomen met een concert van Albert de Klerk. Alleen het Hoofdwerk is volledig ongewijzigd gebleven.

Pels-orgel

In 1959 plaatste de firma Pels een tweeklaviers orgel in de Gereformeerde Petrakerk aan de Korte Voorhouterweg te Rijnsburg. Het instrument is in 1985 verkocht aan de Sint Jozefparochie te Brunssum. In Rijnsburg kocht men een elektronisch orgel van het merk Griffioen. De firma Groenewegen plaatste het Pels-orgel over naar Brunssum en voorzag het van een nieuw orgelkas. Het zwelwerk stond in Rijnsburg achter het hoofdwerk opgesteld, maar werd in Brunssum onder het hoofdwerk geplaatst.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur