Handelingen

Deursen, Dorpenweg 25 - Kloosterkapel Soeterbeeck: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

k (Pa3ems heeft de pagina Deursen, Dorpenweg 25 - Klooster hernoemd naar Deursen, Dorpenweg 25 - Klooster Soeterbeeck zonder een doorverwijzing achter te laten)
(geen verschil)

Versie van 22 sep 2014 11:17


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oss
Plaats: Deursen
Adres: Dorpenweg 25
Postcode: 5371KS
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1733
Naam klooster: Klooster Soeterbeeck van de zusters Augustinessen
Architect: Aalst, W. Th. Van
Huidige bestemming: Studiecentrum
Monument status: Rijksmonument 32383

Geschiedenis

Kruisvormig complex waarvan de westvleugel (de kapel) en de noord- en zuidvleugel uit 1905 en 1912 dagtekenen en waarvan de oostvleugel 18e eeuws is. Hoog rechthoekig bakstenen gebouw. Het werd in 1733 gebouwd met toestemming van Karel Philips, heer van Ravenstein, nadat de nonnen in 1732 uit Soeterbeek onder Nuenen verdreven waren. Uitgebreid in 1744, deze uitbreiding echter later gesloopt. De uitbreiding van 1905 en 1912 door architect W. van Aalst.

Na een ingrijpende verbouwing is het klooster heropend als Studiecentrum van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Soeterbeeck is een klooster uit 1732. Tot 1997 werd het complex bewoond door de zusters Augustinessen van Windesheim. Zij hebben dit cultureel religieus monument met zijn kunstschatten overgedragen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen die het heeft verbouwd en gerestaureerd, waarbij het eigen karakter zoveel mogelijk bewaard is gebleven.

Orgel

Eenklaviers orgel, in 1863 gemaakt door F.C. Smits. In 1977 gerestaureerd door de firma Vermeulen te Weert.

Monumentomschrijving Rijksdienst

KLOOSTER Soeterbeek van de zusters Augustinessen, kruisvormig complex waarvan de westvleugel (de kapel) en de noord- en zuidvleugel uit plm 1970-80 dagtekenen en zonder belang zijn, doch waarvan de oostvleugel nog uit de 18e eeuw dagtekent: een hoog rechthoekig bakstenen gebouw met zadeldak en oostelijke topgevel, segmentvormige overtoogde vensters en ramen met kleine witte roedenverdeling; inwendig fraaie stucplafonds; de originele balkenzolderingen en trappen.

Het werd in 1733 gebouwd met toestemming van Karel Philips, heer van Ravenstein, nadat de nonnen in 1732 uit Soeterbeek onder Nuenen verdreven waren. Uitgebreid in 1744 en XIX B. Eenklaviers orgel, in 1863 gemaakt door F.C. Smits. In 1977 gerestaureerd door de firma Vermeulen te Weert. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, op eikenhouten stoel.

CultuurHistorische Waardenkaart

  • Bouwperiode: 1733
  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Architect: Aalst, W. Th. Van
  • Gevels en Materialen: Baksteen.
  • Vensters en Deuren: Kleine roederamen en zesruits ramen. Segmentvormig overtoogde vensters en ramen met kleine, witte roedenverdeling.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak met oud Hollandse pannen en afgeplat dak met leien schilden.
  • Interieur: Fraaie stucplafonds, originele balkenzolderingen en trappen.

Externe links

Afbeeldingen