Handelingen

Deventer, Smedenstraat 104 - Gereformeerde Kerk (1935 - 1989): verschil tussen versies

Uit Reliwiki

Regel 97: Regel 97:
Bestand:Deventer Smedenstraat evangelisten Lobbes (25).JPG|Foto: GJ Lobbes, 2016
Bestand:Deventer Smedenstraat evangelisten Lobbes (25).JPG|Foto: GJ Lobbes, 2016
Bestand:Deventer Smedenstraat evangelisten Lobbes (16).JPG|Foto: GJ Lobbes, 2016
Bestand:Deventer Smedenstraat evangelisten Lobbes (16).JPG|Foto: GJ Lobbes, 2016
Bestand:Deventer Smedenstraat evangelisten Lobbes (26).JPG|Foto: GJ Lobbes, 2016
Bestand:Deventer Smedenstraat evangelisten Lobbes (30).JPG|Foto: GJ Lobbes, 2016
Bestand:Deventer Smedenstraat evangelisten Lobbes (30).JPG|Foto: GJ Lobbes, 2016
Bestand:Deventer Smedenstraat evangelisten Lobbes (20).JPG|Foto: GJ Lobbes, 2016
Bestand:Deventer Smedenstraat evangelisten Lobbes (20).JPG|Foto: GJ Lobbes, 2016

Versie van 8 dec 2021 23:31


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Overijssel
Gemeente: Deventer
Plaats: Deventer
Adres: Smedenstraat 104
Postcode: 7411RA
Sonneveld-index: 10014
Jaar ingebruikname: 1935
Architect: Veen, J.H. van der Jzn
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Aardige interbellumkerk, die een eerder kerkgebouw uit 1851 verving. Buiten gebruik als Gereformeerde Kerk 1989, waarna Oosterse Bazar. Later heringericht tot winkel en weer later een kringloopwinkel. Jarenlang was de kerk in handen van een Liechtensteinse vastgoedpartij. Deze liet zich weinig gelegen aan het gebouw, dat jarenlang leegstond en verloederde. Een nieuwe eigenaar wilde het tij sinds 2019 keren. Zijn plan voor appartementen in het complex werd met instemming begroet. In 2020 zou de verbouwing tot 22 huurappartementen (vrije sector) klaar zijn. Anno 2021 hebben weliswaar sloopwerkzaamheden plaatsgevonden, maar staat het gebouw er nog steeds haveloos bij. De ontwikkelaar/eigenaar verklaarde in april 2021 tegenover De Stentor dat er sprake is van vertraging, maar dat het project doorgang vindt. In augustus 2021 werden bij archeologisch onderzoek resten van de 14de eeuwse stadsmuur aangetroffen in de kerk.

Exterieur

Het exterieur van deze voormalige kerk is ondanks alles redelijk goed intact gebleven. De luidklok uit 1949 werd opgesteld in 'Het Open Hof' ter plaatse. In de voorgevel bevindt zich het oorspronkelijke glas-in-loodraam.

Interieur

Twaalf glas-in-loodramen, in expressionistische stijl, uit de zijmuren van het kerkgebouw zijn na buitengebruikstelling herplaatst in de als Gereformeerde Kerk gebouwde "Het Open Hof" en vervolgens in de Grote of Lebuïnuskerk . Daar zijn ze in een metalen frame ondergebracht en dienen zij als afsluiting van de Magistraatskapel. De ramen zijn in de jaren dertig ontworpen door het Haarlemse atelier Schrier en De Ru en sluiten aan op de Amsterdamse School-stijl. Het gaat om afbeeldingen van Bijbelse profeten, koningen en apostelen: Mozes, David, Elia, Jesaja, Jeremia, Maleachi, Mattheus, Marcus, Petrus, Paulus, Lucas en Johannes. De namen staan onder de figuren vermeld in sierlijke letters. Alle ramen zijn origineel - op Lucas na, wat een kopie is van het oorspronkelijke, gestolen, raam.

Het raam in de voorgevel is nog ter plaatse. Afgebeeld zijn bovenin een zon met aan de ene kant een wassende maan en aan de andere kant de planeet Saturnus. Zonnestralen, met hierin de tekst EX ILLO ET PER ILLUM ET IN ILLUM SUNT OMNIA, schijnen op een vulkaan in zee die uitbarst, met aan weerszijden golven.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Glas-in-lood ramen uit de zijmuren, inmiddels in de Grote of Lebuïnuskerk