Handelingen

Alblasserdam, Blokweerweg 22 - Elthetokerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 23 dec 2019 om 11:56


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Elthetokerk
Genootschap: PKN Vereniging van Vrijzinnig Hervormden
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Alblasserdam
Plaats: Alblasserdam
Adres: Blokweerweg 22
Postcode: 2953AB
Inventarisatienummer: 01483
Jaar ingebruikname: 1967
Architect: Geenen en Oskam
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Belangrijke moderne kerk met hoge toren. Gebouwd als Vrijzinnig Hervormde kerk. Nu kerk van de Protestantse Kerk Nederland (PKN).

Was ook in gebruik door de Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika) van 1973 tot 1987.

Elthetokerk; bron: website elthetokerk.nl

Op 15 september 1967 trok de ‘buitengewone Hervormde wijkgemeente van Alblasserdam e.o.’ in de nieuwe Elthetokerk, aan de Blokweerweg 22. Het was allemaal begonnen met de ‘Vereniging van Vrijzinnige Hervormden’, opgericht in 1935. Deze vereniging maakt nog steeds een belangrijk deel uit van onze kerk, zozeer zelfs dat we meestal spreken over een ‘Vrijzinnige Hervormde Gemeente’ die in de volksmond al snel de ‘Elthetogemeente’ ging heten. Nu de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse kerken zijn samengegaan in de PKN (Protestante kerk van Nederland) vormen wij één van de vijf PKN-gemeentes in Alblasserdam. Iedere zondag vindt er om 10.00 uur een kerkdienst plaats aan de Blokweerweg 22.

Orgel

In 1929 bouwt de firma Jos.H. Vermeulen (Alkmaar) een eenklaviers orgel met aangehangen pedaal en pneumatische kegellade voor de St. Gerardus Majellakerk in Den Haag. De firma B. Pels & Zoon (Alkmaar) breidt het in 1944 uit met een tweede manuaal en een zelfstandig pedaal. In 1969 elektrificeert de firma Fonteijn & Gaal (Amsterdam en Rotterdam) de tractuur en breidt het instrument met enkele registers uit. Ook het front wordt dan gewijzigd. In 1982, na sluiting van de Gerardus Majellakerk, plaatst de firma N.D. Slooff (Ouderkerk aan den IJssel) het in de Elthetokerk te Alblasserdam.

Dispositie
  • Manuaal 1: Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-5 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Baarpijp 8' - Quintadena 8' - Viola 8' - Vox céleste 8', vanaf c - Fluitprestant 4' - Blokfluit 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk - Cimbel 3 sterk - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Gedekt 8' (unit) - Octaaf 4' (unit) - Octaaf 2' (unit).
  • Koppelingen: P + I / P + II / I + II / I + II 16' / I + II 4'.

Elektro-pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur