Handelingen

Bussum, Veldweg 1 - Christophoruskerk

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Vrije Evangelische Gem. (aangesloten bij Bond)
Gemeente : Bussum
Plaats : Bussum
Adres : Veldweg 1
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 1930
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : De Hoeksteen
Architect :
Monument-status:

Geschiedenis 1

Gebouwd als kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VrEG); als kerk van dit genootschap in gebruik 1930-1957.

De VrEG Bussum is in 1957 opgeheven, en ging verder in Huizen.

Tijdelijk in gebruik als kerk Hersteld Apostolische Gemeente (HAG) 1957-1959.

Daarna in gebruik als Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) van 1959 tot 2003.

Afbeeldingen

Exterieur



Algemene gegevens
Genootschap : Christengemeenschap
Gemeente : Bussum
Plaats : Bussum
Adres : Veldweg 1
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 2003
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Het Gooi
Architect :
Monument-status:
Inventarisatienummer: 19160

Geschiedenis 2

Voormalige kerk Vrije Evangelische Gemeente (VrEG), later Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV).

Vanaf 2006 in gebruik als kerk van de Christengemeenschap.

Door brand verwoest 1973, toen naar 's-Graveland.


Het kerkgebouw De Hoeksteen aan de Veldweg 1 heeft al een lange geschiedenis. In 1931 is de kerk, naar een ontwerp van de Bussumse gemeentearchitect E. van Tuil, gebouwd voor de Vrije Evangelische Gemeente. Zij verlieten het gebouw in 1957. Toen werd het het onderkomen voor de GKV. Zij gebruikten het gebouw tot januari 2006. Toen ging men samen met de GKV van Huizen. Nu wordt alleen de kerk aan de Kortenaerstraat 5 in Huizen gebruikt De gesloten kerk in Bussum wordt vanaf 16 september 2007 gebruikt door de uit ’s-Graveland afkomstige Christen Gemeenschap. Die kwam daarvoor bijeen in het koetshuis van het voormalige landgoed Land en Bosch aan de Leeuwenlaan 44. (Bron: Contactbrief voor Kerkenverzamelaars no 56-06/58-07/58-09)

Afbeelding


Christoforuskerk


Geschiedenis

De Christoforuskerk is onderdeel van De Christengemeenschap in Nederland. [1]

De gemeente Het Gooi bestaat sinds 1 oktober 1978 en is ontstaan uit de samenvoeging van de toenmalige gemeenten Hilversum en Bussum.

Op 25 september 1937 werd de “Gemeente Hilversum”, zoals de oorspronkelijke naam luidde, gesticht door Dr. A. Heidenreich, die tot de kring van stichters van de Christengemeenschap behoorde. Dr. C. Los die gemeentegeestelijke werd verzorgde de mensenwijdingsdienst aan de Jonkerweg in Hilversum.

Vanaf het allereerste begin verzorgde Dr. C. Los ook Bussum, waar godsdienstlessen gegeven werden. De eerste mensenwijdingsdiensten werden daar pas gehouden in 1945. Bussum functioneerde als zelfstandige gemeente vanaf 1950 met Mw. S. Bladergroen als eerste gemeentegeestelijke.

De gemeente Bussum kocht op 20 oktober 1955 het pand aan de Eslaan 12 en gebruikte dit als kerk. Het pand brandde op 27 november 1973 af. Vanaf dat moment maakte de gemeente het Gooi gebruik van de kapel te ‘s Graveland op het landgoed Land en Bosch, conferentieoord van de Christengemeenschap. Omdat landgoed Land en Bosch verkocht is, heeft de gemeente Het Gooi een bestaande kerk aan de Veldweg 1 te Bussum aangekocht. Vanaf 16 september 2007 is dit onze behuizing.


Algemeen

De Christengemeenschap heeft tot doel de voortgaande ontwikkeling van het christendom te dienen. Ze sticht en onderhoudt daartoe gemeenten, die zelfstandig functioneren. Gewijde priesters, geestelijken genoemd, voltrekken de zeven sacramenten en verrichten andere cultische handelingen zoals de zondagsdienst voor de kinderen en het uitvaartrituaal. Zowel mannen als vrouwen kunnen tot priester gewijd worden. De Christengemeenschap kent geen zogenaamde leerregels. Geloven op gezag past niet in deze tijd. De mensen beleven ieder individueel hun spiritualiteit en zoeken daar een vorm voor. Vrijheid dus onder eigen verantwoordelijkheid. Er is wel een zogenaamd credo van de Christengemeenschap, maar dit dient meer als leidraad in het geloofsleven dan als een traditionele geloofsbelijdenis. Ook kent de Christengemeenschap geen uniforme theologie. Geloofsreflectie vindt plaats in onderlinge samenspraak, in cursussen en werkgroepen. Het is één van de taken van de geestelijke de geloofsoriëntatie te begeleiden.

Het gemeenteleven wordt verzorgd door geestelijken en leden in onderlinge samenwerking.