Handelingen

Vlaardingen, Schiedamseweg 95 - Nieuwe Oosterkerk

Uit Reliwiki

Versie door Wesselink (overleg | bijdragen) op 6 nov 2012 om 11:58 (Locatie kaart aangeduid)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN, Nederlands Gereformeerde Kerk
Gemeente : Vlaardingen
Plaats : Vlaardingen
Adres : Schiedamseweg 95
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1935
Huidige bestemming: Kerk, Diakonaal Missionair Centrum
Naam kerk : 'De Windwijzer' (voorm. Nieuwe Oosterkerk)
Architect : Plooy, B.W.
Monument-status:

Geschiedenis 1

Aan de Binnensingel is in 1914 de GK Oosterkerk gebouwd. A. K. Kruithof te Rotterdam was de architect. De kerk is in 1938 afgebroken. Inmiddels was aan de Schiedamseweg 95 de GK Nieuwe Oosterkerk gebouwd. Het ontwerp was van architect B. W. Plooy. Van 1990 tot 1993 is de kerk gehuurd door de kerk van de Nazarener. Bij de vorming van de protestantse gemeente Vlaardingen in 2009 is het aantal wijkgemeenten teruggebracht van tien naar vier. De Nieuwe Oosterkerk werd voor de protestantse eredienst gesloten, maar kreeg in 2010een nieuwe bestemming:

Sinds 11 september 2010 is ze in gebruik als Diaconaal Missionair Centrum “De Windwijzer”. Daartoe is de kerk ingrijpend verbouwd: onder de drie galerijen zijn diverse vergaderruimtes gemaakt, ook kwamen er toiletgroepen en een keuken. De voormalige consistorie wordt verhuurd als kinderdagverblijf. Het middengedeelte van de kerk (waar de lengte- en breedte-arm elkaar kruisen) is in de nieuwe situatie de centrale ruimte, van waaruit alle andere ruimtes te bereiken zijn. Op zondag wordt deze ruimte verhuurd aan de Nederlands Gereformeerde Kerk.

Karakteristieke, grote Gereformeerde stadskerk. Kruiskerk met zakelijk-expressionistische details, gebouwd in 1934-1935 Centraal in paraboolbogen overwelfd middenruim, waarboven vieringtoren met naaldspits. Drie kruisarmen voorzien van galerijen. Liturgisch centrum is gemoderniseerd.


Externe links

[1] Diaconaal Missionair Centrum De Windwijzer

[2] Nederlands Gereformeerde Kerk Vlaardingen (vaste huurder)

[3]over het Standaart-orgel

[4]over het Standaart-orgel

Orgel

Het orgel is in 1935 gebouwd door de firma A. Standaart (Schiedam). In 1988 restaureert de firma Gebr. Vermeulen (Weert) het en intoneert het pijpwerk opnieuw.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 16' - Prestant 8' - Flûte harmonique 8' - Gemshoorn 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' (1988) - Octaaf 2' - Mixtuur 3-4 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2, in zwelkast: Vioolprestant 8' - Holpijp 8' - Viola 8' - Voix céleste 8', vanaf c - Prestant 4' - Openfluit 4' - Piccolo 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk - Schalmei 8' - Basson-Hobo 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaafbas 8' - Fluitbas 8' - Bazuin 16'.
  • Koppelingen: P + I - P + II - I + II - I + Sub II - I + Super II - II + Sub II - II + Super II - Melodiekoppel manuaal 1.
  • Speelhulpen: Vrije combinatie - 4 vaste combinaties (P, MF, F, FF) - automatisch piano-pedaal - tongwerken af - Generaal-crescendo.

Pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.


In de media

Uit Het Vaderland, 4 Januari 1934.

De jury, bestaande üit de heeren dr J. Kalf, directeur van het Rijksbureau voor de monumenten, en prof. ir J.A.G. van der Steur, oud-hoogleeraar in de bouwkunde aan de T.H. te Delft, heeft na onderzoek van de ingediende ontwerpen den heer B.W. Plooy te Amersfoort als architect van de te bouwen Gereformeerde kerk te Vlaardingen aangewezen.


Algemene gegevens
Genootschap : Kerk van de Nazarener
Gemeente : Vlaardingen
Plaats : Vlaardingen
Adres : Schiedamseweg 95
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1990
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Oosterkerk
Architect : Plooy, B.W.
Monument-status:

Geschiedenis 2

Tijdelijk, 1990-1993 in Gereformeerde Nieuwe Oosterkerk.