Handelingen

Sint Michielsgestel, Nieuw Beekvliet 7 - Rachmatullaah

Uit Reliwiki

Versie door Wesselink (overleg | bijdragen) op 20 sep 2019 om 12:58 (Postcode)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Rachmatullaah
Genootschap: Islamitisch
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Sint-Michielsgestel
Plaats: Sint Michielsgestel
Adres: Nieuw Beekvliet 7
Postcode: 5272CE
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: moskee
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne moskee met koepel.

In de media

Bron: thuisinhetnieuws.nl.

Datum plaatsing: 10 juni 2014

Voortbestaan Rachmatullaah moskee bedreigd door sluiting Nieuw Beekvliet

Gestel (Sint-Michielsgestel): Zorggroep Elde zal in de komende twee jaar afscheid nemen van de locatie Nieuw Beekvliet. Deze locatie voldoet volgens de zorggroep niet meer aan de eisen van de toekomst en de mogelijkheden voor nieuwbouw en/of verbouwing zijn te beperkt. De bewoners van Nieuw Beekvliet krijgen straks een plek in het nieuwe Wereldhuis in Boxtel of kunnen op basis van individuele gesprekken kiezen voor een andere passende locatie. De aparte moskee in Nieuw Beekvliet heet Rachmatullaah, wat geschenk van Allah betekent. De in 1981 opgerichte vereniging Rachmatullaah Islam beheert de moskee. De vereniging maakt zich nu ernstig zorgen over de toekomst van haar gebedshuis en heeft hierover onder meer bij de Zorggroep en ook de gemeente aan de bel getrokken.

Mas Roel vroeg ook tijdens het evenement 3-in-1 nog eens aandacht voor dit grote probleem. De moskee is er niet alleen voor de bewoners maar is uitgegroeid tot het centrale punt waar alle ex-bewoners van het vroegere Opvangcentrum voor Rijksgenoten elkaar ieder jaar weer ontmoeten.

Ontmoeten

De vereniging kwam voort uit de behoefte van ex-bewoners van de voormalige Opvangcentra Sint-Michielsgestel en Berkel Enschot om elkaar weer te ontmoeten. Hun thuis basis en het centrale punt is dus de moskee van Nieuw Beekvliet. De vereniging wil de Islamitische levenswijze op sociaal, cultureel en economisch gebied bevorderen. Vooral rondom de traditionele viering van de Ramadan (vastenmaand) wordt de moskee druk bezocht. De eerste dag na het einde van de vastenmaand is de Idulfitri-dag. Op die deze dag mag niemand vasten. Het is een feest van vreugde. Iedereen zal elkaar feliciteren en elkaar vergiffenis vragen en vergiffenis ontvangen. De kinderen zullen aan de ouders vergiffenis vragen, zoals de papa’s en mama’s dat aan de opa’s en oma’s zullen doen. Op zo’n Idulfitri dag zijn vaak zo’n 250 mensen van jong tot oud in en om de moskee van Rachmatullaah van Nieuw Beekvliet aanwezig.

Javaanse Surinamers in Sint Michielsgestel

Het migratieverhaal van de Javaanse Surinamers in Sint Michielsgestel begint in de maanden voorafgaand aan de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975. De suikerplantage Mariënburg, die jarenlang de grootste en belangrijkste werkgever was geweest voor de Javanen, ging failliet en moest haar poorten sluiten. De werknemers bleven op de loonlijst van de Surinaamse overheid staan, maar werden verder aan hun lot overgelaten. Tegelijkertijd heerste er politieke onrust in het land. De Nederlandse regering had verzuimd om Hindostaanse en Javaanse politici van buiten de regering aan de onderhandelingstafel uit te nodigen. Dat versterkte het angstvisioen onder Hindostaanse en Javaanse politici dat hun politieke rol in het Suriname van na de onafhankelijkheid uitgespeeld zou zijn. Om de Nederlandse regering te bewegen om af te zien van de Onafhankelijkheid dreigden de Javaanse politici Salam Somohardjo, politiek leider van de Javaanse partij Pendawalima, en Riboet Dasiman om de gedupeerde Javaanse arbeiders van plantage Mariënburg massaal naar Nederland over te brengen. Aan de Javanen deden zij de belofte dat zij ze via Nederland naar Java zouden terugbrengen. Uiteindelijk vertrok er één vliegtuig richting Nederland.

Op 31 oktober 1975 kwam een groep van 398 Javaanse ouderen aan op Schiphol. Honderd Javanen werden opgevangen in het seminarie Beekvliet in Sint Michielsgestel. Een kleine groep van 14 Javanen vertrok op 11 maart 1982 op eigen initiatief naar hun geboortegrond op Java. Voor de achterblijvers werd begin 1988 het bejaardenoord Nieuw Beekvliet gerealiseerd.

door Wiljo van Nuland