Handelingen

Tinallinge, Kerkpad 6 - Onze Lieve Vrouwe Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 23 mei 2020 om 20:42 (kaart hersteld + opmaak)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Onze Lieve Vrouwekerk
Genootschap: PKN - Protestantse gemeente Baflo C.A. I.W.
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Tinallinge
Adres: Kerkpad 6
Postcode: 9954TT
Inventarisatienummer: 01258
Jaar ingebruikname: 1258
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8589


Omschrijving

Hervormde kerk. Door vernieuwing van de achtergevel nog slechts deels middeleeuws gebouw. In de kerk houten koorhek 1549-1557; bank met gesneden bekroningen en gesneden wangstukken aan andere banken 17e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord; een 17e eeuwse en een aantal jongere zerken. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1545, met wijzerplaat in de kerk, thans achter het orgel.

Geschiedenis

De PKN (vm NH) Onze Lieve Vrouwekerk is rond 1250 gebouwd. In 1999 is begonnen met de restauratie van de kerk. Het pleisterwerk aan het exterieur is verwijderd. Afgelopen zomer (d.w.z. 2003) was het interieur aan de beurt. Volgens de archieven dateert de kerk van 1280. Verondersteld wordt dat er vóór die tijd een houten kerkje gestaan kan hebben. Tijdens de laatste restauratie, die zeven jaar duurde, zijn 15de eeuwse muurschilderingen te voorschijn gekomen. Restaurateur Helmer Hut is druk bezig geweest met de restauratie van de schilderingen. De restauratie van de kerk is inmiddels afgerond en 5 maart 2004 is de kerk weer in gebruik genomen. (48-02/52-04/53-05)

Orgels

Het hoofdorgel

Eenklaviers orgel met aangehangen pedaal, gemaakt in 1917 door J. Doornbos uit Groningen met gebruikmaking van ouder pijpwerk. Het orgel verkeerd momenteel in een zeer slechte staat.

Het koororgel

Het koororgel is gebouwd door C.H. van Oosten uit Rotterdam, bouwjaar onbekend. Aangezien het hoordorgel in een dusdanige slechte staat is, maakt men nu gebruik van het koororgel.

Doornbosorgel

Jaren was het Doornbos-orgel in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in het Groningse Tinallinge onbespeelbaar. Daar is na de recente restauratie door Elbertse Orgelmakers verandering in gekomen. Vrijdag 26 september wordt het orgel weer in gebruik genomen.

In de kerk van Tinallinge werd al in 1549 een orgel gebouwd dat stond opgesteld op een oksaal in het koor van de kerk. Het heeft er tot in de negentiende-eeuw gestaan. Hoe het instrument eruitzag is niet bekend. Bij de restauratie van de kerk in 2004 zijn restanten van de rijk gedecoreerde orgelluiken gevonden die waren verwerkt in een lezenaar.

Galerij

Oksaal en orgel verdwenen en in 1893 werd een nieuwe galerij aangebracht aan de torenzijde. Daarop stond enige tijd een harmonium. In 1917 bouwde Jan Doornbos het huidige orgel in een imitatie-eiken geschilderde kas met neogotische invloeden.

Diversiteit

Het orgel kreeg mechanische tractuur met toevoeging van een Bourdon 16’ (vanaf c) op een eigen pneumatische lade. Voor het pijpwerk putte Doornbos uit de voorraad die hij waarschijnlijk had opgebouwd door zijn werkzaamheden aan orgels in het Groninger land. Het pijpwerk vertoont een grote diversiteit.

Sinds 2009 zijn kerk en orgel in bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken. Het kerkgebouw wordt nog regelmatig gebruikt door de Protestantse Gemeente Baflo c.a..

Restauratie

In de laatste jaren raakte het orgel onbespeelbaar. Een integrale restauratie werd vanaf september 2013 uitgevoerd door Elbertse Orgelmakers te Soest, adviseur was Theo Jellema. Het orgel, een rijksmonument, is ongewijzigd gebleven. Wel werd de windmotor uit de toren geplaatst om temperatuurverschillen door aanvoer van koude lucht te voorkomen. Ook werd een aantal kleine constructiefouten hersteld.

Op vrijdag 26 september 2014 wordt het orgel opnieuw in gebruik genomen.

  • (Bron:Orgelnieuws)

In de media

Uit Dagblad voor het Noorden, 18 juni 2010.

De Stichting Oude Groninger Kerken ontfermt zich over de kerk van Tinallinge. De Onze Lieve Vrouwe Kerk uit de 13e eeuw is nu nog eigendom van de Nederlands (sic) Hervormde Gemeente van Baflo, Rasquert en Tinallinge. De overdracht vindt plaats op vrijdag 25 juni. De kerk verkeert nog in uitstekende conditie. De gemeente kampt met een dalend ledental, waardoor het moeilijker word (sic) de kosten voor onderhoud op te brengen. Naast de kerk komen ook het omliggende kerkhof en het verenigingsgebouw in handen van de stichting. Het verenigingsgebouw doet dienst als dorpshuis.

Externe links

Kerk op site Stichting Oude Groninger Kerken
Wikipedia

Afbeeldingen