Handelingen

De Cocksdorp, Molenlaan 2 - Francisca Romana

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2021 om 17:31 (aanvulling)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Francisca Romana
Genootschap: Rooms-Katholieke kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Texel
Plaats: De Cocksdorp
Adres: Molenlaan 2
Postcode: 1795AM
Sonneveld-index: 05242
Jaar ingebruikname:
Architect: G. Bijvoets
Huidige bestemming: Rooms-Katholieke kerk
Monument status: Rijksmonument 35280 (inventaris)



Geschiedenis

De Cocksdorp - Francisca Romana; jk 25-05-2014

Prachtig neoromaans kerkje met toren.

Voordat deze kerk ingewijd werd op 7 augustus 1877 stond er in de Eierlandpolder al een hulpkerkje wat dateerde uit 1841, dat was een voormalige smederij. De huidige kerk werd gebouwd in opdracht van de Antwerpenaar Nicolas Joseph De Cock, de initiatiefnemer van de inpoldering van Eierland. De kerk werd vernoemd naar zijn vrouw Francisca de Cock en gewijd aan de heilige Francisca Romana. Architect Bijvoets uit Amsterdam ontwierp het gebouw, aannemer Leendert van der Ploeg uit Zierikzee zou de kerk bouwen voor f 20.980,-. De aannemer ging echter tijdens de bouw failliet en voor de voltooiing moest er extra geld op tafel komen. Deze kerk is de op één na oudste katholieke kerk op het eiland Texel.

Oorlog

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd tijdens de opstand van de Georgiërs. Door vijf Duitse granaten werd de toren op 8 april 1945 weggeschoten. Om toch diensten te kunnen houden werden de banken uit de beschadigde kerk op boerenkarren naar de hoeve Hunsingo in Zuid-Eierland gebracht alwaar in de stal een noodkerk werd ingericht.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De R.K. Kerk, welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst, bezit een gesneden communiebank, plm. 1700. Eenklaviers orgel, ca. 1750 gemaakt door P. van Assendelft.

In de media

  • Uit de Texelse Courant d.d. 4 september 2012

Rijksdienst: orgel RK kerk Cocksdorp mag gerestaureerd. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft toestemming gegeven voor de restauratie van het orgel in de RK kerk van De Cocksdorp. Dat gebeurde nadat een verzoek hiertoe twee keer eerder was afgewezen. Na vasthoudendheid van penningmeester Gerard Veeger ging de Rijksdienst alsnog overstag.

Het orgel, ooit geplaatst door de Leidse orgelmaker Van Assendelt, dateert van halverwege de 18e eeuw en is volgens Ton van Eck, adviseur van de Katholieke Klokken- en Orgelraad, waarschijnlijk het oudste orgel van het eiland.

Bij de restauratie wordt onder meer de windlade opgeknapt. De Rijksdienst vergoedt 65 procent van de kosten. Officieel moet ook het bisdom instemmen met de renovatie.

  • Uit de Texelse Courant d.d. 31 oktober 2013

Het orgel van de Rooms-katholieke kerk van De Cocksdorp is deze week na een restauratie van vele maanden weer terug op zijn oude plek.

Het orgel is een Rijksmonument en werd gerestaureerd door Hans van Rossum uit Andel, die het instrument afgelopen voorjaar in zijn werkplaats in Wijk en Aalburg uit elkaar haalde. Bij de restauratie werd dankbaar gebruik gemaakt van de herinneringen van de 92-jarige oud-Cocksdorper Hans de Graaf, wiens vader voor de oorlog organist was. Van Rossum bracht het orgel op historisch verantwoorde wijze zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug. De bruine verf werd vervangen door mahonieblank, er werden nieuwe balgen en kokers gemaakt en het lofwerk werd opnieuw met bladgoud bekleed. Begin deze week arriveerde het orgel weer in De Cocksdorp, waar het in elkaar werd gezet en gestemd. Zondag zal de vaste organist, Johan Ran, het voor het eerst tijdens de mis bespelen. Na afloop kunnen de aanwezigen het instrument van nabij bekijken.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel