Handelingen

Oijen, Bernhardweg 4 - Servatius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Servatius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oss
Plaats: Oijen
Adres: Bernhardweg 4
Postcode: 5394AG
Sonneveld-index: 08086
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Elemans, J.H.W. en H.P.M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk met toren. Verving de historische St. Servatiuskerk, die in 1837 was verbouwd tot neoclassicistische kerk. Brede zaalkerk met naar de ingang aflopend dak en tegen een nevengebouw geplaatst en naar boven toelopende toren, gebouwd in 1964-1965 naar ontwerp van de architecten J.H.W. en H.P.M. Elemans uit Oss. Typerend voor de bouwtijd is dat alle liturgische functies op één breed podium zijn ondergebracht.

Orgel

Het orgel is vrijwel niet gewijzigd. In 1970 is het gerestaureerd. Na de bouw van de nieuwe kerk is het orgel hier opnieuw geplaatst. De oude waterstaatskerk van Oijen uit 1836 is eind 1968 wegens bouwvalligheid afgebroken. Om het orgel te plaatsen in de moderne kerk werd een klein podium gemaakt. De oude balustrade is gebruikt voor de restauratie van het Smits-orgel in Druten in 1970. Het orgel is gerestaureerd door de firma Vermeulen Weert onder advies van Hans van der Harst. Op 20 december 1970 werd het in gebruik genomen in de nieuwe kerk met een bespeling door Hans van der Harst.

In de media

  • Uit Brabants Dagblad, 16 februari 2008.

Servatiuskerk in Oijen een blijvertje

door Henk Verhagen.

OIJEN - De Sint Servatiuskerk wordt niet betrokken bij de vernieuwing van het Oijense dorpshart en blijft bestaan in haar huidige vorm. Er lijkt eerder sprake te zijn van miscommunicatie tussen Lith en kerk dan van tegenvallende onderhandelingen over de prijs. De gemeente zegt dat ze niks van parochie en bisdom verneemt, de kerkelijke bestuurders beweren hetzelfde over de gemeente. Frappant is dat íedereen zegt graag met de ander om tafel te gaan zodra daar een signaal voor komt.

Oijen staat aan de vooravond van een grootscheepse facelift. Daarbij worden allerlei verenigingsgebouwen en het Dumecoterrein onderhanden genomen. De gemeente Lith had de kerk het liefst gesloopt en in kleinere vorm laten herbouwen. Wethouder Gerard Peeters zegt dat de vraagprijs van het bisdom het budget van Lith ruim een miljoen euro te boven gaat. Nog dit jaar wil de gemeente 'alle papieren' voor de grootschalige reconstructie van het Oijense dorpshart gereedmaken, zodat in 2009 'de schop de grond in kan' zoals Peeters het zegt.

Het plan dat de gemeente als meest ideaal ziet, is om de kerk van de huidige plek weg te plukken en binnen het nieuwe dorpshart in een kleinere vorm te laten terugkeren; de huidige 460 plaatsen worden namelijk als wat veel voor het dorp beschouwd. "Het is wat aan de grote kant ja", lacht pastoor Ad Smits in een reactie. Hij staat als administrator aan het hoofd van het Oijense parochiële kerkbestuur en zegt dat diaken Peter Broeders van het bisdom Den Bosch woordvoerder in de kwestie is. Smits wil wel kwijt dat er feitelijk geen sprake is geweest van onderhandelingen en dat de gemeente de contacten 'een beetje abrupt heeft afgebroken'. "Er is een bedrag gevallen, maar verder is er niet op ingegaan. We hebben heel lang op antwoord gewacht. Maar goed, het bisdom gaat over de details."

Diaken Broeders zegt dat de parochie -'daarin gesteund door het bisdom'- op een positieve manier wil meewerken aan een nieuw centrumplan voor Oijen. "Daarbij bestond de bereidheid om het huidige kerkgebouw, dat inderdaad voor de zondagsvieringen momenteel ook wat groot bemeten is, op te geven." De voorwaarde is dat er 'een representatief, eigenstandig en herkenbaar kleiner kerkgebouw zou kunnen worden gerealiseerd'. De verhuizing zou de parochie bovendien geen geld mogen kosten.

'Helaas' zegt Broeders te moeten constateren dat de gemeente kennelijk verre van de financiële ruimte heeft voor de aankoop van de Servatiuskerk. Broeders vindt het vreemd dat wethouder Peeters op een reactie van het bisdom wacht. "Het een en ander is bij de gemeente namelijk bekend."

De zaak speelt al een hele tijd, en naar buiten toe leek het of er achter de schermen druk werd onderhandeld over de toekomst van Oijen dat nu een dorpsplein van een ander kaliber krijgt. Peeters: "We hebben ambtelijk contact gezocht om een uiterste poging te doen om nogmaals bij elkaar te komen. Maar daar hebben we niks meer op gehoord. Jammer, want de gemeente wil graag een verantwoord plan. Daar hadden we de kerk graag bij betrokken. Van ons moet er al flink geld bij."

De kerk vraagt volgens Peeters 'een commerciële prijs'; een gat van meer dan een miljoen euro vindt de wethouder onoverbrugbaar. "We kijken of we nog water bij de wijn kunnen doen, of we alsnog om tafel kunnen." Peeters wil op elk signaal van de kerk ingaan om het gesprek te hervatten "zolang er maar geen vertraging van het project optreedt". Pastoor Smits geeft dat signaal feitelijk nu al af: "Wíj hebben de deur niet gesloten."


Externe links

Afbeeldingen

Orgel