Handelingen

Maastricht, Kardinaal van Rossumplein 97a - Joannes Bosco

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2022 om 08:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Joannes Bosco
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Maastricht
Plaats: Maastricht
Adres: Kardinaal van Rossumplein 97a
Postcode: 6221SW
Sonneveld-index: 13116
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Koene, H.J.A.
Huidige bestemming: Herbestemd
Monument status: geen


Geschiedenis

Grote wederopbouwkerk zonder toren. Buiten gebruik als R.K. kerk op 17 januari 2017. Sindsdien in gebruik door de Baptistengemeente Maastricht. Die vieringen vinden nu plaats in Buurtcentrum Nazareth, 10.00u, Miradorplein 39.

  • 2021 - De kerkelijke voorwerpen van de in 2018 ter ziele gegane Don Bosco kerk aan het Kardinaal van Rossumplein in het Maastrichtse Heugemerveld hebben elders onderdak gekregen. Een groot deel blijft bewaard voor Maastricht. De Maastrichtse Kruisweg is geschonken aan de Sint Servaasbasiliek. Ook het wandkleed in boogvorm huist er nu. De schatkamer van de Onze Lieve Vrouwe basiliek is verrijkt met zilverwerk. Het portret van Don Bosco hangt in de Koepelkerk. Het gipsen beeld van de patroonheilige is te zien in het oratorium van de Martinusparochie in Wyck.
  • (bron:De Limburger)
  • 2021 - Na de sluiting is de kerk in gebruik geweest als Baptistenkerk, In 2021 werd de kerk verkocht aan vastgoedontwikkelaar Metropool. Er zijn plannen om er eventueel een supermarkt in te vestigen.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Verschueren Orgelbouw in 1967.

In de media

  • Uit RTVMaastricht, d.d. 4 februari 2016

De Don Bosco-kerk in Heugemerveld heeft het bisdom verzocht de kerk aan de eredienst te onttrekken. De kerk zal daardoor waarschijnlijk aan het einde van dit jaar de deuren sluiten. De kerk verkeert in problemen door een terugloop in het aantal bezoekers, te hoge lasten, te weinig vrijwilligers en een steeds ouder wordend priesterbestand. "Daardoor hebben we moeten kiezen voor sluiting", geeft Peter Smeets van het kerkbestuur aan. "We hebben het bisdom gevraagd om de kerk aan de eredisenst te onttrekken. Formeel komt er dan een hoorzitting waar mensen kunnen aangeven waarom de kerk open moet blijven, maar dat zie ik niet gebeuren." Of er na de hoorzitting wordt besloten de kerk te fuseren of dat er een sluiting komt, is nog niet bekend. Ook weet Smeets nog niet wat er met het gebouw gaat gebeuren. "Het is nu wachten op de reactie van het bisdom. Dat kan nog wel even duren", geeft Smeets aan. "Tot die tijd blijft de kerk gewoon open. Dus als mensen diensten willen plannen als begrafenissen of huwelijken, dat is nog gewoon mogelijk."

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur