Handelingen

Sittard, Oude Markt 16 - Mariapark

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 19 mei 2022 om 07:22 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Mariapark
Genootschap:
Provincie: Limburg
Gemeente: Sittard-Geleen
Plaats: Sittard
Adres: Oude Markt 16
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect: Kayser, J.H.J.
Huidige bestemming: velerlei activiteiten en festiviteiten
Monument status: Rijksmonument 33711



Geschiedenis

Uniek neogotisch complex.

Het Mariapark aan de Oude Markt in Sittard is een complex bestaande uit vier vleugels om een binnentuin. Het gebouw werd gerealiseerd in de negentiende eeuw en in gebruik genomen als rust- en verblijfplaats voor pelgrims. Het gebouw ligt tegenover de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het H. Hart. In 1879 werd in Sittard de bouw van een nieuwe kerk naar ontwerp van architect Johannes Kayser uit Venlo afgerond. In 1883 ontving deze kerk de Pauselijke erkenning Basilica Minor waardoor deze kerk als eerste in Nederland tot Basiliek verheven werd. Vanwege het toenemende aantal bedevaartgangers werd de basiliek te klein en moest er een nieuwe opvang ruimte komen. Deze werd gerealiseerd met de bouw van het Mariapark. Architect Kayser tekende voor het ontwerp en de bouw werd gestart in 1891. Het hele complex is voor Nederland uniek en toont een ongerept neogotisch geheel met een uitzonderlijk hoge monumentale waarde.

De naam Mariapark is misleidend, want in werkelijkheid is het een pandhof met in de gangen tegen de muren veertien in zandsteen gekapte kruiswegstaties in hoog reliëf en een altaar. De staties en het altaar werden ontworpen door het Haagse atelier van Te Poel en Stoltefuss en uitgevoerd door de Sittardse beeldhouwers Kasteleyn en Kühnen. Het aan de straatzijde gelegen deel van het Mariapark is feitelijk een grote zaal. Tevens kan men, aangezien de vloer van het Mariapark op hetzelfde niveau ligt als de vloer van de basiliek, de diensten in de kerk volgen. Aan de straatzijde is het Mariapark versierd met een open torentje, dat gedragen wordt door een gehurkte mannenfiguur. Het Mariapark is gebouwd in donkerrode baksteen en geglazuurde baksteen, overwelfd met kruisribgewelven, gedekt door een omlopend leien schilddak met Rijnse dekking en dakkapellen. Aan de straatzijde een portaal met brede trap. Hierboven een uitkragend torentje waarvan de onderste geleding met blindnissen is uitgevoerd en de bovenste geleding open behandeld en voorzien van traceringen. De gevels zijn geleed door steunberen. In het voorportaal vijf zwart marmeren zuilen. Links en rechts bevinden zich afbeeldingen van heiligen, uitgevoerd in gekleurde tegels. In het gebouw ligt een terrazzovloer. Kolommen met hardstenen basement en kapitelen met bloemmotieven. In een binnenhoek van de pandhof staat een opengewerkt traptorentje met conisch spitsje. De tuingevels zijn in een later stadium beglaasd.

Het Mariapark is een stilistisch gaaf overgeleverd historisch bouwwerk met bijzondere belevingswaarde en verzorgde detaillering. Oorspronkelijk in functie, uitvoering en situering deel uitmakend van de pelgrimskerk Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart. Het Mariapark is een rijksmonument. Het complex werd in 2007-2009 volledig gerestaureerd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Complex bestaande uit vier vleugels om een pandhof, XIXd. Mariapark, naar ontwerp van J. Kayser (1891), dienend als rust- en verblijfplaats voor pelgrims, gebouwd als pandhof in donkerrode baksteen en geglazuurde baksteen, overwelfd met kruisribgewelven, gedekt door omlopend, leien schilddak met Rijnse dekking, dakkapellen. Aan de straatzijde een portaal met brede trap; hierboven een uitkragend torentje waarvan de onderste geleding met blindnissen is uitgevoerd en de bovenste geleding open behandeld en voorzien van traceringen; gevels geleed door steunberen. In het voorportaal vijf zwartmarmeren zuilen, links en rechts afbeeldingen van heiligen, uitgevoerd in gekleurde tegels; terrazzovloer. In de pandhof een altaar; tegen de muren zijn veertien zandstenen kruisweg-staties in hoog reliëf aangebracht (atelier Kasteleyn & Kuhnen uit Sittard). Kolommen met hardstenen basement en kapitelen met bloemmotieven. In een binnenhoek van het pandhof staat een opengewerkt traptorentje met conisch spitsje. De tuingevels zijn in een later stadium beglaasd; gestucte kroonlijst met bloemmotieven; twee gevellantaarns. Stilistisch gaaf overgeleverd historisch bouwwerk met bijzondere belevingswaarde en verzorgde detaillering, behorend tot en van oorsprong in functie, uitvoering en situering deel uitmakend van de pelgrimskerk Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart.

Afbeeldngen

Interieur