Handelingen

Utrecht, Lessinglaan 33 - Pniëlkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 3 jul 2022 om 18:58 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pniëlkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrecht
Plaats: Utrecht
Adres: Lessinglaan 33
Postcode: 3533AM
Inventarisatienummer: 04343
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Wouda, Sj.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Architectonisch zowel qua exterieur als interieur uiterst belangrijke, unieke wederopbouwkerk. Gebouwd als Gereformeerde Kerk in de westelijke wijk Oog in Al. Sedert 1995 was dit een Samen op Wegkerk, later een kerk van de Protestantse Kerk Nederland (PKN).

De kerk is verkocht (2013). De protestantse gemeente Utrecht heeft de Pniëlkerk in de wijk Oog in Al verkocht aan de Christelijke Chinese Gemeente in Nederland (CCGN). De overeenkomst is deze maand (van welk jaar?) getekend, aldus Frans Rit­meester, directeur van het kerkelijk bureau van 
de protestantse gemeente.

Sinds medio maart 2014 is de kerk van de Chinese gemeente, die het gebouw heeft laten opknappen.

Gebouwomschrijving SKKN

De van oorsprong Gereformeerde kerk werd gebouwd in 1955. Architecten waren Dingemans en Wouda. In 1994 werd het gebouw gerenoveerd, nadat in 1993 de Hervormde Mattheüskerk was gesloten en de Pniëlkerk in de SOW-kerk was opgegaan. De kerk is een zeshoekig gebouw met om de kerkzaal heen een rondlopende gang. Het interieur is een symbolische afspiegeling van de Bergrede. Liefst had men een glazen dak, maar dit ging om technische redenen niet door. Het huidige gewelf, grijsblauw, heeft een bijzondere constructie.

De kerk is een Gemeentelijk monument.

Orgel

Het orgel werd in 1958 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn). In 1988 werd het gerestaureerd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht), waarbij ook de intonatie werd gecorrigeerd.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Quintadena 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Nachthoorn 4' - Quint 2 2/3' - Octaaf 2' - Mixtuur 1 1/3' 5-7 sterk - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Quintadena 8' - Prestant 4' - Koppelfluit 4' - Octaaf 2' - Gemshoorn 2' - Sesquialter 2 2/3' 1-2 sterk - Scherp 1' 3 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Ruispijp 2 2/3' 3 sterk - Fagot 16' - Schalmei 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Winddruk: 60 mm WK.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagbladvan 9 oktober 2013

De protestantse gemeente Utrecht stoot twee kerkgebouwen af: de Pniëlkerk (Oog in Al) en de Triumfatorkerk (Kanaleneiland). Het kerkblad van de protestantse gemeente, Kerk in de Stad (13-9), noemt als redenen het teruglopend aantal ambtsdragers, kerkgangers en vrijwilligers en de dalende inkomsten. De capaciteit van de kerkgebouwen is veel groter dan nodig is. De wijkgemeente die in de Triumfatorkerk samenkwam, heeft op 1 september voor het laatst dienst gehouden in het bedehuis. Sinds 8 september kerkt zij in Parc Transwijk, een nieuw protestants-christelijk woon-zorgcentrum van de stichting Vecht en IJssel. Er is voor gekozen de diensten daar zo veel mogelijk te laten aansluiten bij de vieringen die hier al plaatsvonden. Dat betekent dat er geen ambtsdragers bij de diensten aanwezig zijn en dat deze samenkomsten ook niet onder verantwoordelijkheid van de protestantse gemeente plaatsvinden.

De wijkgemeente van de Pniëlkerk zal per 1 januari in De Wijkplaats (in de wijk Lombok) gaan kerken. Ze huurt dit pand van het Diaconaal Missionair Orgaan (DMO). De gemeente heeft de Pniëlkerk inmiddels verkocht.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur