Handelingen

Harskamp, Harderwijkerweg 11 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 26 jan 2024 om 17:38 (→‎Interieur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Harskamp
Adres: Harderwijkerweg 11 (hoek Hooibrinkweg)
Postcode: 6732EP
Jaar ingebruikname: 2008
Architect: Huls, Staphorst
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen
Inventarisatienummer: 19142


Geschiedenis

Interessante "refodome" in traditionalistische vormen.

In de media

  • Uit De Gelderlander, 13 februari 2006.

De Hersteld Hervormde Gemeente in Harskamp is bezig met een eigen kerkgebouw aan de Hooibrinkweg. De bouw wordt volgend jaar verwacht. De gemeente telt ongeveer 450 leden uit Harskamp, Wekerom, Ede en Kootwijkerbroek. Hoe het nieuwe pand eruit gaat zien is nog onbekend, zegt A. Verheul, administrerend kerkvoogd en lid van de bouwcommissie. "Het moet passen in het agrarische landschap, dus dat zal geen modern gebouw worden". Bij de kerk komt ook een pastorie en een verenigingsgebouw. De hervormden hebben het stuk grond ten westen van de Hooibrinkweg inmiddels gekocht. De bedoeling is dat aan de overkant van de Hooibrinkweg een nieuwe, protestantse begraafplaats komt. Daar is de Stichting Protestantse Begraafplaats Ede mee bezig. De kerk is momenteel met de gemeente Ede in gesprek over de procedures. Verheul hoopt dat de bouw begin volgend jaar kan beginnen. In dat geval zouden de kerkleden er datzelfde jaar nog terecht kunnen, schat hij. Volgens predikant B. Reinders komen er zo’n 450 plaatsen in de kerk. "Uitbreiding is natuurlijk mogelijk, met zaaltjes erbij trekken en dergelijke. En er komt voorlopig geen galerij, maar later misschien wel". De hersteld hervormden komen voort uit de hervormde kerk. Toen die in 2004 opging in de Protestantse Kerk Nederland (PKN) besloot een deel van de gemeente daar niet in mee te gaan. Een scheuring was het gevolg. Sindsdien kerken de twee gemeenten samen in hetzelfde kerkgebouw. Dat gaat op zich nog prima, zegt Verheul. "We overleggen goed met elkaar. Het ene halfjaar heeft de ene gemeente vroege dienst, het andere halfjaar de andere. De een heeft bijbelstudie in de even weken, de ander in de oneven". Reinders, die in november 2004 aantrad, bevestigt dat. "Zeker als je vergelijkt met sommige andere gemeenten waar leden recht tegenover elkaar staan, gaat het hier in goed overleg. Maar je blijft zitten met een pijnlijke scheuring en met pijnlijke situaties die daarvan het gevolg zijn". Daarnaast zijn er praktische bezwaren. "Je zit met de kerktijden. En als je doordeweeks iets wilt organiseren zit je al gauw in elkaars vaarwater. Dan is het gewoon beter als je een eigen plek hebt, dat is allemaal wat handiger."

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 21 februari 2006.

De Nederlandse hervormde gemeente (in hersteld verband) te Harskamp hoopt volgend jaar in een eigen kerkgebouw diensten te kunnen beleggen. De bedoeling is dat er op de hoek van de Harderwijkerweg en de Hooibrinkweg een pand komt met ongeveer 400 zitplaatsen. In het gebouw komt ook ruimte voor verenigingsactiviteiten. Het moet een kerk worden die goed past binnen de landelijke omgeving waarin zij wordt gebouwd. Volgens scriba E.J. Huttinga kan er nog veel in de bouwplannen wijzigen. De gemeente Ede moet de voorstellen nog beoordelen. Ongeveer een halfjaar geleden is een optie genomen op een stuk grond. De aankoop gaat alleen door wanneer Ede toestemming geeft om er een kerk te bouwen. Momenteel volgen de gemeenteleden de diensten nog in de Oude Kerk, die in gebruik is bij de hervormde gemeente in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daar hebben nu vier diensten per zondag plaats: twee van de PKN en twee van de HNHK. In dat kerkgebouw wordt ook de ruimte voor verenigingen gedeeld. Huttinga: „We moeten het nu allemaal met elkaar afstemmen. Dat verloopt goed, maar het hebben van een eigen kerkgebouw is meer gewenst.”

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 8 januari 2008.

Onbekenden hebben maandagmorgen 24 december voor een aanzienlijk bedrag aan materialen gestolen in het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Harskamp. Bij de inbraak zijn gereedschap, bouwmateriaal en ladders buitgemaakt. Ook zijn er bij de inbraak twee deurkozijnen en een buitendeur vernield. De totale schade bedraagt ruim 15.000 euro.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 22 april 2008.

De hersteld hervormde gemeente te Harskamp heeft zaterdag haar nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. Met het plaatsen van een gedenksteen door de plaatselijke predikant ds. B. Reinders werd 's morgens de openingshandeling verricht. De gedenksteen heeft als opschrift ”Eben-Haëzer” („Tot hiertoe heeft ons de Heere geholpen”, 1 Samuel 7:12). 's Avonds werd een speciale kerkdienst gehouden. Vooraf hielden onder anderen architect Huls en wethouder Dekker van de burgerlijke gemeente Ede (waar Harskamp onder valt) een toespraak. De bouwcommissie droeg het kerkgebouw over aan de kerkvoogdij. Namens kerkvoogdij en kerkenraad werd een dankwoord uitgesproken. De kerk aan de Harderwijkerweg, hoek Hooibrinkweg telt 450 zitplaatsen. Het is mogelijk haar in de toekomst uit te breiden met een galerij. Aan de kerkzaal grenzen twee zalen met een capaciteit van ongeveer 100 en 50 personen. Verder is er een opbaarruimte en zijn er op de verdieping enkele nevenruimten voor de verenigingen. Het nieuwe kerkgebouw is ontworpen door Architectenbureau Huls uit Staphorst. Met de vrij lage gootlijn voegt het gebouw zich passend in het landschap. De kerk is vormgegeven met klassieke elementen, zoals boogramen en uitgebouwde penanten. De gemeente heeft een mechanisch Reil-orgel aangeschaft. Een deel van het orgel is inmiddels geplaatst. De komende tijd zal het orgel verder worden afgebouwd. In totaal telt het instrument negentien stemmen. De bouw van de nieuwe kerk begon vorig jaar mei. De bouw- en installatiekosten bedroegen 1,4 miljoen euro.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur