Handelingen

Hardinxveld-Giessendam, Buitendams 45 - Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 4 jul 2024 om 08:04 (correctie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.
Genootschap: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hardinxveld-Giessendam
Plaats: Hardinxveld-Giessendam
Adres: Buitendams 45
Postcode: 3371BA
Sonneveld-Index: 02269 16794 19211
Jaar ingebruikname: ca. 1950
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

(Gegevens Kerk en orgel) zie onder.

Kerk met torentje gebouwd in 1950 als Gereformeerde kerk. Verving een kerk uit 1860.

De kerk is vanaf 1950-2004 Gereformeerde kerk vrijgemaakt. Kerkrestauratie in 1956. Ook Hersteld Hervormde kerk vanaf 2004-2007. Buiten gebruik m.i.v. 3 oktober 2011, toen de gemeente een nieuw kerkgebouw in gebruik nam. Daarna tot 2019 Gemeente De Schaapskooi. De Gemeente De Schaapskooi is verhuisd naar de v.m. Rooms-Katholieke Pauluskerk in Boven-Hardinxveld.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 12 augustus 2008.

De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft onlangs een overeenkomst getekend met onder meer de plaatselijke gereformeerde kerk vrijgemaakt en woningstichting Omnivera over de bouw van een kerkgebouw en twaalf huurwoningen aan de Merwedestraat. De kerk en de appartementen komen op de plaats waar nu nog het oude gebouw van de Calvijnschool staat. De kerkelijke gemeente is op zoek naar een nieuw onderkomen omdat het huidige kerkgebouw aan de Buitendams te klein is. Ook is er een tekort aan parkeerplekken. Bij de nieuwbouw worden ongeveer veertig parkeerplaatsen aangelegd. Omdat de nieuwe kerk dicht bij het gemeentehuis komt, hebben de gemeente en het kerkbestuur afgesproken dat ook de parkeerplaatsen achter het gemeentehuis beschikbaar zijn. Op de locatie van het huidige kerkgebouw komen ongeveer 42 appartementen. De bouw van die woningen gaat van start zodra de nieuwe kerk in gebruik is genomen. De Calvijnschool wordt binnenkort gesloopt. Voordat daar een kerk kan worden gebouwd, moet de gemeente wel het bestemmingsplan aanpassen. Dat neemt minimaal enkele maanden in beslag. Daarna kan de projectontwikkelaar een bouwvergunning aanvragen. Het is nog onduidelijk wanneer de bouwwerkzaamheden kunnen beginnen. Naar verwachting zal het nog minimaal twee jaar duren voordat de nieuwe kerk klaar is.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 2 maart 2010.

De gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) te Hardinxveld-Giessendam groeit uit haar jasje. In het voorjaar van 2011 hoopt ze aan de Maasstraat een nieuw kerkgebouw met 600 zitplaatsen te betrekken. Woensdag wordt de eerste paal geslagen door het oudste gemeentelid van de gkv, J. van Wijngaarden-Kamsteeg (99). Het oude kerkgebouw aan de Buitendams is volgens Bert de Jong, lid van de perscommissie, te oud om nog gerestaureerd te worden. De kavel wordt eigendom van aannemer B.M. van Houwelingen. Het kerkgebouw wordt onderdeel van een groter complex met twaalf appartementen en een peuterspeelzaal. „Kostentechnisch is dat voor de kerk voordeliger. Bovendien past dat gemakkelijker in het bestemmingsplan dan de bouw van een losstaand kerkgebouw.” De architect van het nieuwbouwcomplex is Roos en Ros te Oud-Beijerland. Aannemer en projectontwikkelaar Van Houwelingen te Hardinxveld-Giessendam zorgt voor realisatie van de plannen. Het kerkgedeelte in het nieuwbouwcomplex is begroot op 3 miljoen euro.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 29 september 2011.

De gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) in Hardinxveld-Giessendam verhuist van de Buitendams naar de Maasstraat. Op 7 oktober neemt de gemeente haar nieuwe kerkgebouw, De Bron, in gebruik. Rond de opening heeft de gkv een reeks activiteiten georganiseerd. De eerste paal voor de bouw van de kerk op het terrein van de voormalige Calvijnschool werd op 3 maart 2010 geslagen. Het complex is ontwikkeld door BM Projectontwikkeling te Hardinxveld-Giessendam in opdracht van de gkv en woningstichting Omnivera. Het ontwerp is gemaakt door Architektenburo Roos en Ros BNI BNA uit Oud-Beijerland en werd gerealiseerd door BM Bouw te Hardinxveld-Giessendam. Ook vrijwilligers verzetten veel werk. De kerk heeft een kerkzaal met een groot podium. De zaal biedt ruimte aan bijna 600 zitplaatsen. Bij de kerk zijn een kinderdagverblijf en twaalf appartementen voor starters gerealiseerd. De gkv kwam anderhalve eeuw samen aan de Buitendams 45. Dit kerkgebouw werd op 25 november 1860 in gebruik genomen en in 1957 vervangen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur