Handelingen

Zalk, Kerkplein 22 - Nicolaas

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 14 sep 2024 om 19:00 (→‎Afbeeldingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nicolaas
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Zalk - Veecaten
Provincie: Overijssel
Gemeente: Kampen
Plaats: Zalk
Adres: Kerkplein 22
Postcode: 8276AM
Inventarisatienummer: 10713
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39914

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Gewijd aan Sint Nicolaas. Ook nu wordt deze kerk "Sint Nicolaaskerk" genoemd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde kerk. Eenbeukige kerk uit omstreeks 1400, gotisch, tufstenen gebouw met driezijdige sluiting, in steen overwelfd. Preekstoel en herenbank van de voormalige havezate Buckhorst (XVII). Grafzerken XVI en XVII.

Toren

Toren hervormde kerk. Romaanse, met tufsteen beklede toren van vier geledingen met tentdak; geen buiteningang. De derde geleding heeft aan drie zijden door dammen gedeelde galmgaten; de vierde geleding heeft aan de vier zijden gekoppelde galmgaten met nieuwe deelzuiltjes; de laatste voorzien van de oorspronkelijke laat-romaanse bladkapitelen. Over de benedenruimte spitsbogig, bakstenen tongewelf. Inventaris: altaarsteen; eiken preekstoel (XVIIa); koperen lezenaar (XVIIc); herenbank (XVIIb), later hersteld met overblijfselen van een doophek. Gebeeldhouwde grafzerk, XVIa, twee XVII. Klokkenstoel met een klok van een anonieme gieter, 15de eeuw, diam. 99,5 cm. Mechanisch torenuurwerk, circa 1900, later voorzien van elektrische opwinding.

Pastorie

Eenvoudig pand onder rieten schilddak. Eenvoudige voordeuromlijsting, dakkapel.

Orgel

Het orgel in de Hervormde Kerk te Zalk is een geschenk van Jan van der Voort uit Zwolle. Het instrument werd in 1891 gebouwd door Jan Proper, in samenwerking met Zwier van Dijk, en kon op 6 september 1891 in gebruik worden genomen. In 1961/1962 werd het door De Graaf gerestaureerd. Deze voegde tevens een Mixtuur toe aan het eerste manuaal. Dirk Jansz. Zwart was adviseur bij deze restauratie. Op 1 maart 1962 is het orgel weer in gebruik genomen met een bespeling door de adviseur. Een nieuwe restauratie werd in de jaren na 1980 steeds noodzakelijker. Ontbreken van fondsen en de status van het orgel (geen Rijksmonument) zorgden voor een lange weg. In 1996 is het orgel op de monumentenlijst geplaatst. Al in 1990 was Stef Tuinstra aangetrokken als adviseur. Pas in 2003 kon de opdracht voor een restauratie worden gegeven aan de firma Reil. De voorbereidingen konden van start gaan, terwijl intussen financiële acties werden gestart voor de dekking van het project. De doelstelling van de restauratie was herstel van de situatie van 1891 met enkele aanvullingen. De Mixtuur uit 1962 is vervangen door een Cornet. Om het pedaal meer bruikbaar te maken is de Bourdon 16' aangepast, zodat bij halfgetrokken register de Bourdon in het groot octaaf van het pedaal klinkt. Ook is er een nieuwe magazijnbalg geplaatst. Het werk is in 2008-2009 uitgevoerd door de firma Reil. Op woensdag 29 april 2009 kon het orgel weer in gebruik worden genomen.

In de media

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 11 September 1891.

De hervormde kerk te Zalk is verrijkt met een fraai orgel, een geschenk van den Heer J. van der Voort, te Zwolle. Zondag werd het op plechtige wijze ingewijd. De vervaardiger is de Heer J. Proper, te Kampen.

  • Uit Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant, 6 September 1941.

Op 1 September 1891 ,werd de Ned. Herv. Kerk alhier verrijkt met een schoon orgel, geschonken door den heer en mevr. van der Voort—Wor, eigenaars van het vroegere Zalkerbosch. Ter herdenking van deze kostbare gift zal dit herdacht worden in de namiddaggodsdienstoefening van a.s. Zondag, die geleid zal worden door ds. W.J. Holzscherer. Het orgel zal dan bespeeld worden door den heer D.J. Proper, organist van de Bovenkerk te Kampen. Na afloop van dezen dienst zullen door hem nog eenige nummers gespeeld worden.

De eerste organist was de heer T. Trompet, onderwijzer te Zalk, die in 1896 opgevolgd werd door den heer Otto Barendsen te 's-Heerenbroek. Vanaf 1 Jan. 1907 wordt het orgel bespeeld door den heer G. Jongman te Zalk.

Externe link


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur